Puszysty sernik z rodzynkami

Kulinaria

Tradycyjny sernik jest podstawowym wypiekiem każdego domu, który wszyscy uwielbiają. Jest nie tylko pyszny, wilgotny, delikatny, ale również łatwy i szybki do przygotowania. Możemy zdecydować się na zrobienie sernika z twarogu, a jego smak wzbogacić poprzez dodanie startej skórki z pomarańczy bądź rodzynek. Warto wiedzieć, że wyjątkową puszystość sernikowi dodaje pianka z białek.

Do przygotowania masy serowej potrzebne nam będą: 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, 250 g cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g masła (lub margaryny), 7 jajek, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżki mąki pszennej. Natomiast jako dodatek do ciasta posłużą nam: rodzynki i parę kropli aromatu.

Przygotowanie należy zacząć od wyłożenia papierem do pieczenie tortownicy (najlepiej o średnicy 26cm) oraz zaciśnięcia obręczy blachy. Następnie należy oddzielić żółtka od białek, po czym w miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną. W misce od miksera należy utrzeć miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i jednolitą masę bez grudek. Następnie miksując na najwyższych obrotach, należy stopniowo dodawać po jednym żółtku do miski. Należy zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta aromatu oraz rodzynek. Należy osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do całej masy serowej. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy, a ciasto dokładnie wyrównujemy. Puszysty sernik z rodzynkami należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Grzałka: góra-dół. Po upłynięciu godziny należy wyłączyć piekarnik, a ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Drzwiczki należy zostawić uchylone do całkowitego wystygnięcia wypieku. Gotowy i zimny sernik należy włożyć do lodówki na parę godzin. Gotowy wypiek możemy posypać cukrem pudrem bądź polać ulubioną polewą, na przykład czekoladową. Warto wiedzieć, że aby sernik wyszedł perfekcyjnie wszystkie składniki używane do przygotowania powinny być w temperaturze pokojowej. Warto również wiedzieć, że jeśli używamy twarogu z wiaderka, należy w tym przypadku koniecznie wybrać jajka rozmiaru M, bądź w przypadku dużych jajek użyć większej formy do ciasta, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę.

Podsumowanie

Podsumowując, puszysty sernik z rodzynkami jest wspaniałym i wyjątkowym ciastem, które sprawdzi się na każdym przyjęciu rodzinnym.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …