Puszysty sernik z rodzynkami

Kulinaria

Tradycyjny sernik jest podstawowym wypiekiem każdego domu, który wszyscy uwielbiają. Jest nie tylko pyszny, wilgotny, delikatny, ale również łatwy i szybki do przygotowania. Możemy zdecydować się na zrobienie sernika z twarogu, a jego smak wzbogacić poprzez dodanie startej skórki z pomarańczy bądź rodzynek. Warto wiedzieć, że wyjątkową puszystość sernikowi dodaje pianka z białek.

Do przygotowania masy serowej potrzebne nam będą: 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka lub quarku 20%, 250 g cukru, 3 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g masła (lub margaryny), 7 jajek, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej oraz 2 łyżki mąki pszennej. Natomiast jako dodatek do ciasta posłużą nam: rodzynki i parę kropli aromatu.

Przygotowanie należy zacząć od wyłożenia papierem do pieczenie tortownicy (najlepiej o średnicy 26cm) oraz zaciśnięcia obręczy blachy. Następnie należy oddzielić żółtka od białek, po czym w miseczce wymieszać skrobię z mąką pszenną. W misce od miksera należy utrzeć miękkie masło wraz z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i jednolitą masę bez grudek. Następnie miksując na najwyższych obrotach, należy stopniowo dodawać po jednym żółtku do miski. Należy zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser, a następnie wymieszaną mąkę. Kolejnym krokiem jest dodanie do ciasta aromatu oraz rodzynek. Należy osobno ubić białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do całej masy serowej. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy, a ciasto dokładnie wyrównujemy. Puszysty sernik z rodzynkami należy piec w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Grzałka: góra-dół. Po upłynięciu godziny należy wyłączyć piekarnik, a ciasto studzić przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Drzwiczki należy zostawić uchylone do całkowitego wystygnięcia wypieku. Gotowy i zimny sernik należy włożyć do lodówki na parę godzin. Gotowy wypiek możemy posypać cukrem pudrem bądź polać ulubioną polewą, na przykład czekoladową. Warto wiedzieć, że aby sernik wyszedł perfekcyjnie wszystkie składniki używane do przygotowania powinny być w temperaturze pokojowej. Warto również wiedzieć, że jeśli używamy twarogu z wiaderka, należy w tym przypadku koniecznie wybrać jajka rozmiaru M, bądź w przypadku dużych jajek użyć większej formy do ciasta, ponieważ podczas pieczenia masa serowa rośnie mocno w górę.

Podsumowanie

Podsumowując, puszysty sernik z rodzynkami jest wspaniałym i wyjątkowym ciastem, które sprawdzi się na każdym przyjęciu rodzinnym.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …