Tort Zielony Mech
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Desery kojarzą się z czymś słodkim, co po obiedzie pojawi się na stole i co z mocnym akcentem zakończy wspaniały posiłek. Wiele z nich, poza smakiem, może poszczycić się także niesamowitym wyglądem. Czy mogą one jednak być też zdrowe? Przykładem jest zielony mech tort, którego głównym składnikiem jest szpinak. Niezbyt wyczuwalny, nadaje barwę i sprawia, że deser po prostu zachwyca nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.
Dla wzroku i smaku
Zielony mech tort to przykład ciasta z kremem i owocami, które kojarzy się z wakacjami i wspaniałą słoneczną pogodą, nie jest jednak przywiązany tylko i wyłącznie do tej pory roku. Wykorzystanie w niej szpinaku może wiele osób przekonać do tego warzywa, które powinno gościć w diecie każdego człowieka.
Szpinak dostarcza organizmowi witaminę C, luteinę i beta-karoten. Poza tym stanowi znakomite źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Przygotowanie tego deseru nie jest trudne, dlatego warto przy możliwej okazji je upiec i wywołać okrzyki zachwytu przy stole.
Składniki:
– 450 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego
– 2/3 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g serka mascarpone (zimnego)
– 200 ml śmietanki 30% (zimnej)
– 5 łyżek cukru pudru
– 2 opakowania śmieta-fix (opcjonalnie)
– 200 g mrożonych owoców leśnych lub świeżych
– 100 g czekolady gorzkiej
– 50 ml śmietanki 30%
Wykonanie
Ciasto: Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilka minut. Następnie ubić na wysokich obrotch miksera (ok. 8 – 10 minut) na puszystą oraz jasną masę z dodatkiem cukru pudru.
Następnie ciągle ubijając wlewać stopniowo, cieniutkim strumieniem olej (w sumie ubijać ok. 8 – 10 minut).
Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić
Usunąć (zeskrobać nożem) zrumienioną skórkę z całego ciasta i wyrzucić ją. Ściąć niedużą kopułkę ciasta wyrównując wierzch ciasta i pokruszyć ją (zachować do dekoracj). Ciasto przekroić na 2 blaty.
Krem: Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i ubijać przez 2 – 3 minuty aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta
Na koniec zmiksować ze śmietan – fix, które usztywnią krem. Odłożyć 3 łyżki kremu na wierzch ciasta. Resztę delikatnie wymieszać z mrożonymi owocami (zachowując 2 łyżki owoców do dekoracji).
Dolną część ciasta położyć na paterze. Wyłożyć krem z owocami, przykryć drugą częścią ciasta. Wierz oraz boki posmarować odłożonymi 3 łyżkami kremu (bez owoców).
Polewa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem ze śmietanką. Powoli roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać na gładką masę. Jeśli czekolada się zważy, można ją odratować dodając po łyżce zimnej śmietanki lub mleka, za każdym razem mieszając.
Polewą polać ciasto, udekorować zielonym ciastem i odłożonymi owocami. Można wstawić na 1 – 2 godz. do lodówki.