Jak przygotować marchewkę w piekarniku?

Kulinaria

Zazwyczaj przygotowujemy ziemniaki z piekarnika, ale pieczona marchewka jest równie smaczna. Łączy w sobie ona wiele smaków: ostrość, słodycz, soczystość i chrupkość. Co więcej, jej smak można dodając różnych przypraw i ziół. Ciekawym dodatkiem będzie tutaj cynamon lub czosnek. Możemy podawać ją samą, albo z jakimś dobrym dipem lub pastą. Zawsze będzie smakować dobrze. Marchewka w piekarniku to pyszny dodatek do obiadu, który można przygotować w mgnieniu oka. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki

2 kg marchewki
80 ml oleju
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
szczypta cynamonu
jedna gałązka rozmarynu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przyprawy można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co lubimy.

Marchewka w piekarniku – przepis

Zacznij od dokładnego obrania i umycia marchewki. następnie należy ją pokroić i mamy tutaj wiele różnych możliwości. Możemy pokroić ją w słupki, na połówki lub w kształcie frytek. Wszystko zależy od naszych marchewek i upodobań. Tak pokrojone marchewki przekładamy do miski.
Wy osobnej małej miseczce mieszamy olej z cynamonem, papryką, solą, czosnkiem i listkami rozmarynu. Rozmaryn warto wcześniej porwać na mniejsze kawałki przycinek żeby wypuścił więcej aromatu. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Olej z przyprawami wlewamy do marchewki i dokładnie mieszamy. Musimy zadbać o to, żeby przyprawy dokładnie pokryły każdy kawałek marchewki. Warto zrobić to ręką w rękawiczce, bo olej lubi bardzo brudzić.
Przygotowujemy formę do pieczenia lub brytfankę i układamy na niej papier do pieczenia. Mimo tego, że jest pokryta olejem, marchew lubi przyklejać się do formy. Rozkładamy marchewki w brytfance i ustawiamy piekarnik na 180 °C z termoobiegiem. Wkładamy marchewki do piekarnika i pieczemy je przez około pół godziny. Warto je obserwować i zadbać o to, żeby były odpowiednio przypieczone. Dzięki temu, będą chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.

Jak podawać pieczone marchewki?

Mamy tutaj naprawdę dużo możliwości. Możemy jeść je same w sobie z dobrym dipem lub humusem. Warto też podać je na kanapce, na przykład ze świeżymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc możemy przygotować je razem. Jak widać, możliwości jest naprawdę dużo. Możemy eksperymentować z tym daniem i przygotować je tak, jak lubimy. Marchewki można też zrobić na grillu, zamiast w piekarniku i wyjdą równie przepyszne. Smacznego!

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …