Jak przygotować marchewkę w piekarniku?

Kulinaria

Zazwyczaj przygotowujemy ziemniaki z piekarnika, ale pieczona marchewka jest równie smaczna. Łączy w sobie ona wiele smaków: ostrość, słodycz, soczystość i chrupkość. Co więcej, jej smak można dodając różnych przypraw i ziół. Ciekawym dodatkiem będzie tutaj cynamon lub czosnek. Możemy podawać ją samą, albo z jakimś dobrym dipem lub pastą. Zawsze będzie smakować dobrze. Marchewka w piekarniku to pyszny dodatek do obiadu, który można przygotować w mgnieniu oka. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki

2 kg marchewki
80 ml oleju
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
szczypta cynamonu
jedna gałązka rozmarynu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przyprawy można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co lubimy.

Marchewka w piekarniku – przepis

Zacznij od dokładnego obrania i umycia marchewki. następnie należy ją pokroić i mamy tutaj wiele różnych możliwości. Możemy pokroić ją w słupki, na połówki lub w kształcie frytek. Wszystko zależy od naszych marchewek i upodobań. Tak pokrojone marchewki przekładamy do miski.
Wy osobnej małej miseczce mieszamy olej z cynamonem, papryką, solą, czosnkiem i listkami rozmarynu. Rozmaryn warto wcześniej porwać na mniejsze kawałki przycinek żeby wypuścił więcej aromatu. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Olej z przyprawami wlewamy do marchewki i dokładnie mieszamy. Musimy zadbać o to, żeby przyprawy dokładnie pokryły każdy kawałek marchewki. Warto zrobić to ręką w rękawiczce, bo olej lubi bardzo brudzić.
Przygotowujemy formę do pieczenia lub brytfankę i układamy na niej papier do pieczenia. Mimo tego, że jest pokryta olejem, marchew lubi przyklejać się do formy. Rozkładamy marchewki w brytfance i ustawiamy piekarnik na 180 °C z termoobiegiem. Wkładamy marchewki do piekarnika i pieczemy je przez około pół godziny. Warto je obserwować i zadbać o to, żeby były odpowiednio przypieczone. Dzięki temu, będą chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.

Jak podawać pieczone marchewki?

Mamy tutaj naprawdę dużo możliwości. Możemy jeść je same w sobie z dobrym dipem lub humusem. Warto też podać je na kanapce, na przykład ze świeżymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc możemy przygotować je razem. Jak widać, możliwości jest naprawdę dużo. Możemy eksperymentować z tym daniem i przygotować je tak, jak lubimy. Marchewki można też zrobić na grillu, zamiast w piekarniku i wyjdą równie przepyszne. Smacznego!

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …