Jak przygotować marchewkę w piekarniku?

Kulinaria

Zazwyczaj przygotowujemy ziemniaki z piekarnika, ale pieczona marchewka jest równie smaczna. Łączy w sobie ona wiele smaków: ostrość, słodycz, soczystość i chrupkość. Co więcej, jej smak można dodając różnych przypraw i ziół. Ciekawym dodatkiem będzie tutaj cynamon lub czosnek. Możemy podawać ją samą, albo z jakimś dobrym dipem lub pastą. Zawsze będzie smakować dobrze. Marchewka w piekarniku to pyszny dodatek do obiadu, który można przygotować w mgnieniu oka. Jak to zrobić?

Potrzebne składniki

2 kg marchewki
80 ml oleju
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
szczypta cynamonu
jedna gałązka rozmarynu
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przyprawy można dowolnie modyfikować, w zależności od tego, co lubimy.

Marchewka w piekarniku – przepis

Zacznij od dokładnego obrania i umycia marchewki. następnie należy ją pokroić i mamy tutaj wiele różnych możliwości. Możemy pokroić ją w słupki, na połówki lub w kształcie frytek. Wszystko zależy od naszych marchewek i upodobań. Tak pokrojone marchewki przekładamy do miski.
Wy osobnej małej miseczce mieszamy olej z cynamonem, papryką, solą, czosnkiem i listkami rozmarynu. Rozmaryn warto wcześniej porwać na mniejsze kawałki przycinek żeby wypuścił więcej aromatu. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Olej z przyprawami wlewamy do marchewki i dokładnie mieszamy. Musimy zadbać o to, żeby przyprawy dokładnie pokryły każdy kawałek marchewki. Warto zrobić to ręką w rękawiczce, bo olej lubi bardzo brudzić.
Przygotowujemy formę do pieczenia lub brytfankę i układamy na niej papier do pieczenia. Mimo tego, że jest pokryta olejem, marchew lubi przyklejać się do formy. Rozkładamy marchewki w brytfance i ustawiamy piekarnik na 180 °C z termoobiegiem. Wkładamy marchewki do piekarnika i pieczemy je przez około pół godziny. Warto je obserwować i zadbać o to, żeby były odpowiednio przypieczone. Dzięki temu, będą chrupiące na zewnątrz i delikatnie miękkie w środku.

Jak podawać pieczone marchewki?

Mamy tutaj naprawdę dużo możliwości. Możemy jeść je same w sobie z dobrym dipem lub humusem. Warto też podać je na kanapce, na przykład ze świeżymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc możemy przygotować je razem. Jak widać, możliwości jest naprawdę dużo. Możemy eksperymentować z tym daniem i przygotować je tak, jak lubimy. Marchewki można też zrobić na grillu, zamiast w piekarniku i wyjdą równie przepyszne. Smacznego!

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …