Mielona pierś z indyka – ugotuj z niej pyszny obiad

Kulinaria

Mięso indyka na zarówno zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsi wybierają to mięso ze względu na to, że nie zawiera dużo tłuszczu. Przeciwnicy nie przepadają za tym mięsem ze względu na specyficzny aromat mięsa. Przeczytaj, jakie jeszcze zalety ma mięso z indyka. Która część jest najlepsza i poznaj przykłady dań z takiego mięsa.

Zalety mięsa indyczego

Indyki to największe domowe ptactwo hodowlane. Zaliczane są do ptaków grzebiących. Ich mięso zawiera niewielkie ilości tłuszczu, co czyni je pierwszym wyborem dla osób chcących zredukować masę ciała. Indyki hodowlane są też mniej karmione antybiotykami niż kurczaki, dlatego rodzice maluchów chętnie sięgają po ten rodzaj mięsa. Dodatkowym atutem dla rodziców niemowląt jest fakt, że mięso indyka zawiera korzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6.

Jakie mięso indycze wybrać?

Indyk posiada podobne części anatomiczne do tych, jakie znamy z mięsa kurcząt. Są znacznie większe od kurczęcych. To jaką wybrać część anatomiczną indyka, powinno zależeć od poprawy jaką chcesz przygotować. Zupy najlepiej gotować na skrzydłach, ponieważ zawierają najwięcej tłuszczu. Na kotlety tłuczone, mielone czy siekane najlepsza będzie pierś. Do pieczenia nada się każdy element, jak i cała tuszka.

Mielona pierś z indyka- zastosowanie

Mięso mielone ma mnóstwo zastosowań. Indycze również można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Kotlety czy pulpety to pierwsze co przychodzi na myśl i słusznie. Najlepiej smakować będą z dodatkiem mięsa wieprzowego, które zawiera więcej tłuszczu. Gotowane pulpety z samego mięsa indyczego mogą być nieco suche. Mielona pierś z indyka nada się również do spaghetti po bolońsku. Aby potrawa była smaczniejsza i bardziej soczysta dodaj zeszkloną cebulkę. Z mięsa indyczego można przygotować również pieczeń. W tym przypadku również najlepiej dodać trochę mięsa wieprzowego ze względu na tłuszcz.

Przepis na spaghetti z mięsa indyczego

Na patelnię wrzuć pół kilograma mielonej piersi z indyka. Dopraw solą i pieprzem. Podsmaż do zarumienienia przy jednoczesny rozdrabnianiu mięsa drewnianą łyżką. Dadaj posiekaną drobno jedną dużą cebulkę i podsmaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj pół litra passaty pomidorowej. Duś 15 minut. Dopraw bazylią i solą. Pod koniec duszenia dodaj ¼ łyżeczki cukru. Podawaj z makaronem typu spaghetti.

Jak widzisz mielona pierś z indyka to doskonały sposób na przygotowanie wielu prostych potraw, które poza smakiem będą też zdrowe i dietetyczne. Jeśli jeszcze nie znasz tego mięsa, to koniecznie przetestuj w swojej kuchni.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …