Najlepszy filet z kurczaka bez panierki przepis

Kulinaria

Kotlety z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka są chętnie wybieranym daniem na obiad. Są proste do wykonania a przy tym smakują praktycznie każdemu. To kotlety zdecydowanie lżejsze niż te wykonane ze schabu, są więc opcją dla osób, które nie lubią kotletów schabowych bądź nie jedzą wcale tego rodzaju mięsa. Kotlety z piersi kurczaka można przyrządzić jak kotlety schabowe – panierując mięso w jajku i bułce tartej. Jednak ciekawym pomysłem są kotlety przygotowane bez panierki. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, a przy tym ma mniej kalorii niż zwykłe kotlety panierowane.

Sposób na filet z kurczaka bez panierki przepis

Kotlety wykonane z piersi kurczaka przyrządza się niezwykle szybko pod warunkiem, że przygotowujemy wersję bez panierki. Filet z kurczaka bez panierki przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Jest to również przepis, który wyróżnia kotlety schabowe od tych z piersi kurczaka. Przepis jest więc idealny dla osób, które lubią urozmaicenia w swojej kuchni. Warto znać ten sposób przygotowywania kotletów z piersi kurczaka.

Przed przygotowaniem kotletów bez panierki należy przede wszystkim dokładnie oczyścić filety z błonek oraz ścięgien. Następnie należy przyprawić mięso około dwudziestu, trzydziestu minut przed smażeniem. Jest to ważny krok, gdyż każdy rodzaj mięsa potrzebuje czasu, by przesiąknąć przyprawami. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Do przyprawienia mięsa można użyć specjalnej przyprawy do kurczaka, ale możemy również przyprawić filety solą, pieprzem i papryką słodką bądź ostrą. W czasie, gdy kotlety przesiąkają przyprawami można przygotować resztę obiadu – obrać ziemniaki lub przygotować pyszną surówkę.

Po odczekaniu kilkunastu minut następnym krokiem jest smażenie piersi z kurczaka. Ważne jest, by nie smażyć ich zbyt długo, wystarczy około pięciu minut. Jeśli natomiast nasz kotlet jest grubszy warto podzielić go na kilka cieńszych kotletów. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie, w kilka minut. Najlepiej pilnować smażenia, by mięso nie zostało przesmażone. Takie mięso będzie zbyt twarde i mało soczyste. Odpowiedni czas smażenia jest więc kluczem do sukcesu. Warto pilnować się w tym kroku, by osiągnąć jak najlepszy rezultat. Tak przygotowane kotlety będą wspaniałą częścią obiadu. Można je podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką czy mizerią. Mogą być również częścią sałatki, którą zabierzemy do pracy. Z odpowiednimi dodatkami będą sycącym, pełnowartościowym daniem idealnym na lunch.

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami

Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają zdrowe przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Suszone owoce to świetny wybór, gdy chcemy się cieszyć smakiem i korzyściami zdrowotnymi różnorodnych owoców przez cały rok. W tym …