Najlepszy filet z kurczaka bez panierki przepis

Kulinaria

Kotlety z piersi kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka są chętnie wybieranym daniem na obiad. Są proste do wykonania a przy tym smakują praktycznie każdemu. To kotlety zdecydowanie lżejsze niż te wykonane ze schabu, są więc opcją dla osób, które nie lubią kotletów schabowych bądź nie jedzą wcale tego rodzaju mięsa. Kotlety z piersi kurczaka można przyrządzić jak kotlety schabowe – panierując mięso w jajku i bułce tartej. Jednak ciekawym pomysłem są kotlety przygotowane bez panierki. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne, a przy tym ma mniej kalorii niż zwykłe kotlety panierowane.

Sposób na filet z kurczaka bez panierki przepis

Kotlety wykonane z piersi kurczaka przyrządza się niezwykle szybko pod warunkiem, że przygotowujemy wersję bez panierki. Filet z kurczaka bez panierki przepis jest niezwykle prosty i szybki do wykonania. Jest to również przepis, który wyróżnia kotlety schabowe od tych z piersi kurczaka. Przepis jest więc idealny dla osób, które lubią urozmaicenia w swojej kuchni. Warto znać ten sposób przygotowywania kotletów z piersi kurczaka.

Przed przygotowaniem kotletów bez panierki należy przede wszystkim dokładnie oczyścić filety z błonek oraz ścięgien. Następnie należy przyprawić mięso około dwudziestu, trzydziestu minut przed smażeniem. Jest to ważny krok, gdyż każdy rodzaj mięsa potrzebuje czasu, by przesiąknąć przyprawami. Dzięki temu kotlety będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Do przyprawienia mięsa można użyć specjalnej przyprawy do kurczaka, ale możemy również przyprawić filety solą, pieprzem i papryką słodką bądź ostrą. W czasie, gdy kotlety przesiąkają przyprawami można przygotować resztę obiadu – obrać ziemniaki lub przygotować pyszną surówkę.

Po odczekaniu kilkunastu minut następnym krokiem jest smażenie piersi z kurczaka. Ważne jest, by nie smażyć ich zbyt długo, wystarczy około pięciu minut. Jeśli natomiast nasz kotlet jest grubszy warto podzielić go na kilka cieńszych kotletów. Dzięki temu mięso usmaży się równomiernie, w kilka minut. Najlepiej pilnować smażenia, by mięso nie zostało przesmażone. Takie mięso będzie zbyt twarde i mało soczyste. Odpowiedni czas smażenia jest więc kluczem do sukcesu. Warto pilnować się w tym kroku, by osiągnąć jak najlepszy rezultat. Tak przygotowane kotlety będą wspaniałą częścią obiadu. Można je podawać z ziemniakami oraz ulubioną surówką czy mizerią. Mogą być również częścią sałatki, którą zabierzemy do pracy. Z odpowiednimi dodatkami będą sycącym, pełnowartościowym daniem idealnym na lunch.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …