Sprawdzony przepis na sos do spaghetti z mięsem mielonym

Kulinaria

Spaghetti to przepyszne danie kuchni włoskiej, które smakuje chyba każdemu, kto go spróbuje. Przetestuj nasz przepis na sos do spaghetti przepis z mięsem mielonym, a z pewnością nie wrócisz już do swoich dawnych sposobów przygotowania tego dania!

Niezbędne składniki

150 g makaronu
jedna łyżka oleju
po dużej cebuli lub jedna mała
jeden ząbek czosnku
jedna łyżeczka suszonego oregano
300 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny lub wieprzowego z łopatki lub karkówki
200 ml bulionu
200 ml passaty pomidorowej lub przecieru
jedna łyżka śmietanki 30% lub sera mascarpone
tarty ser, na przykład parmezan czy grana padano
bazylia do podania

Sos do spaghetti przepis z mięsem mielonym – przygotowanie

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej na patelni na oleju. Po chwili Dodaj starty czosnek i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj też mielone mięso i dopraw całość solą, pieprzem i oregano. Obsmaż mięso na dużym ogniu przez około 15 minut. Powinno ono być zarumienione, ale wilgotne w środku. Uważaj, żeby nie przypalić mięsa. Ważne jest też to, żeby uważać na czosnek, bo jeśli go przypalimy, stanie się on gorzki i popsuje smak dania.
Zalej całość gorącym bulionem i zagotuj. Przykryj garnek przykrywką i gotuj tak przez jakieś 15 minut. W tym czasie, możesz ugotować makaron w osolonej wodzie. Postaraj się, żeby nie był on za miękki i za twardy. Najlepiej będzie, jeśli ugotujesz go aldente. Jeśli planujesz dodać makaron do sosu i wymieszać wszystko razem, może on być nawet nieco twardszy, bo dojdzie z sosem.
Dodaj pomidory do mięsa i ponownie zagotuj. Gotuj całość przez około 5 minut. Teraz masz okazję, żeby doprawić cały sos. Możesz dodać więcej soli, pieprzu, lub oregano. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz rozcieńczyć go wodą z makaronu. Nie dodawaj zwykłej wody, bo odbierze ona smak całemu daniu.
Do gotowego sosu dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Do całości dodaj też trochę śmietanki lub mascarpone i ponownie wymieszaj. Tak przygotowane danie przełóż na talerze i posyp startym serem i posiekaną bazylią. Bazylię warto też zgnieść kilka razy przed podaniem, dzięki czemu wypuści ona pełen aromat i danie będzie bardziej intensywne w smaku.
Wskazówka! Możesz też samodzielnie zmielić mięso. Jeśli zdecydujesz się na to, Dodaj cebulę i czosnek od razu. Tak przygotowane mięso podsmaż na patelni, a składniki będą od razu połączone ze sobą. Możesz też nie dodawać makaronu do sosu, a podać go osobno. Umieść makaron na talerzu i wlej na niego trochę sosu.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …