Sprawdzony przepis na sos do spaghetti z mięsem mielonym

Kulinaria

Spaghetti to przepyszne danie kuchni włoskiej, które smakuje chyba każdemu, kto go spróbuje. Przetestuj nasz przepis na sos do spaghetti przepis z mięsem mielonym, a z pewnością nie wrócisz już do swoich dawnych sposobów przygotowania tego dania!

Niezbędne składniki

150 g makaronu
jedna łyżka oleju
po dużej cebuli lub jedna mała
jeden ząbek czosnku
jedna łyżeczka suszonego oregano
300 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny lub wieprzowego z łopatki lub karkówki
200 ml bulionu
200 ml passaty pomidorowej lub przecieru
jedna łyżka śmietanki 30% lub sera mascarpone
tarty ser, na przykład parmezan czy grana padano
bazylia do podania

Sos do spaghetti przepis z mięsem mielonym – przygotowanie

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia jej na patelni na oleju. Po chwili Dodaj starty czosnek i podsmaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj też mielone mięso i dopraw całość solą, pieprzem i oregano. Obsmaż mięso na dużym ogniu przez około 15 minut. Powinno ono być zarumienione, ale wilgotne w środku. Uważaj, żeby nie przypalić mięsa. Ważne jest też to, żeby uważać na czosnek, bo jeśli go przypalimy, stanie się on gorzki i popsuje smak dania.
Zalej całość gorącym bulionem i zagotuj. Przykryj garnek przykrywką i gotuj tak przez jakieś 15 minut. W tym czasie, możesz ugotować makaron w osolonej wodzie. Postaraj się, żeby nie był on za miękki i za twardy. Najlepiej będzie, jeśli ugotujesz go aldente. Jeśli planujesz dodać makaron do sosu i wymieszać wszystko razem, może on być nawet nieco twardszy, bo dojdzie z sosem.
Dodaj pomidory do mięsa i ponownie zagotuj. Gotuj całość przez około 5 minut. Teraz masz okazję, żeby doprawić cały sos. Możesz dodać więcej soli, pieprzu, lub oregano. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz rozcieńczyć go wodą z makaronu. Nie dodawaj zwykłej wody, bo odbierze ona smak całemu daniu.
Do gotowego sosu dodaj makaron i wszystko wymieszaj. Do całości dodaj też trochę śmietanki lub mascarpone i ponownie wymieszaj. Tak przygotowane danie przełóż na talerze i posyp startym serem i posiekaną bazylią. Bazylię warto też zgnieść kilka razy przed podaniem, dzięki czemu wypuści ona pełen aromat i danie będzie bardziej intensywne w smaku.
Wskazówka! Możesz też samodzielnie zmielić mięso. Jeśli zdecydujesz się na to, Dodaj cebulę i czosnek od razu. Tak przygotowane mięso podsmaż na patelni, a składniki będą od razu połączone ze sobą. Możesz też nie dodawać makaronu do sosu, a podać go osobno. Umieść makaron na talerzu i wlej na niego trochę sosu.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …