Na obiad nogi z kaczki

Kulinaria

Drób stanowi najbardziej lubiane mięso, które jest też regularnie podawane na stół. Z kurczaka wyczarować można wiele ciekawych, aromatycznych i pysznych dań, z kaczką, która pojawia się rzadziej, również tak jest. I to niekoniecznie jako kaczka po chińsku, choć wielu osobom tak się kojarzy. Brak na nią pomysłu? Można spróbować z wyszukaniem „nogi kaczki przepis” i przekonać się, że i ten rodzaj drobiu jest smaczny.

Jej królowa kaczka – nogi kaczki przepis

Wiele osób nie przyrządza w swoim domu potraw z kaczki nie dlatego, że nie poznało je w rodzinnym domu, ale dlatego, że czuje do niej rezerwę, gdyż boi się, że coś nie wyjdzie. Ale tak jest z całą sztuką gotowania – popełnia się błędy, by wyćwiczyć w sobie poczucie smaku i odkryć, jakie składniki najlepiej ze sobą współgrają.

Kaczka to delikatne mięso, które da się przygotować bez żadnej szkody. I wcale nie musi to być z okazji jakiegoś święta czy innej ważnej uroczystości. Kaczka, tak jak kurczak, może pojawiać się regularnie i być jakąś odmianą. Jak on jest źródłem białka, którego nie może zabraknąć – bez tego budulca organizm naprawdę cierpi.

Chcąc przygotować na przykład nogi kaczki przepis nie jest trudny – poradzi sobie z nim nawet kaczy nowicjusz, o ile tylko zbierze się na odwagę, bo właściwie całą pracę wykonuje za człowieka piekarnik. Taki obiad zaś, który można wręcz nazwać wykwintnym, zachwyci swoim smakiem, a mięso delikatnością i rozpływaniem się w ustach. Uwaga – przepis skierowany do konsumentów pełnoletnich, gdyż zawiera w sobie alkohol. Sprawdzi się na obiad w gronie dorosłych przyjaciół lub członków rodziny.

Składniki na 2 porcje:

– 2 kacze udka
– 5-6 średnich ziemniaków
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1/3 szklanki dżemu z borówki lub z porzeczki
– 1/3 szklanki czerwonego wina
– sól morska, świeżo mielony pieprz

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić w około 1,5 centymetrową kostkę, włożyć do małej brytfanki. Kacze udka obsmażyć na patelni na oleju od strony skóry, aż się zrumienią i wytopi się z nich tłuszcz. Tłuszczem polać ziemniaki. Wymieszać łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć na ziemniakach skórą do góry, całość posypać suszonym majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) lub do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec przez około 100 minut.
Po upieczeniu mięso odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować sos: wino podgrzać z dżemem z borówki lub z porzeczki, gotować przez około 2-3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …