Na obiad nogi z kaczki
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Drób stanowi najbardziej lubiane mięso, które jest też regularnie podawane na stół. Z kurczaka wyczarować można wiele ciekawych, aromatycznych i pysznych dań, z kaczką, która pojawia się rzadziej, również tak jest. I to niekoniecznie jako kaczka po chińsku, choć wielu osobom tak się kojarzy. Brak na nią pomysłu? Można spróbować z wyszukaniem „nogi kaczki przepis” i przekonać się, że i ten rodzaj drobiu jest smaczny.
Jej królowa kaczka – nogi kaczki przepis
Wiele osób nie przyrządza w swoim domu potraw z kaczki nie dlatego, że nie poznało je w rodzinnym domu, ale dlatego, że czuje do niej rezerwę, gdyż boi się, że coś nie wyjdzie. Ale tak jest z całą sztuką gotowania – popełnia się błędy, by wyćwiczyć w sobie poczucie smaku i odkryć, jakie składniki najlepiej ze sobą współgrają.
Kaczka to delikatne mięso, które da się przygotować bez żadnej szkody. I wcale nie musi to być z okazji jakiegoś święta czy innej ważnej uroczystości. Kaczka, tak jak kurczak, może pojawiać się regularnie i być jakąś odmianą. Jak on jest źródłem białka, którego nie może zabraknąć – bez tego budulca organizm naprawdę cierpi.
Chcąc przygotować na przykład nogi kaczki przepis nie jest trudny – poradzi sobie z nim nawet kaczy nowicjusz, o ile tylko zbierze się na odwagę, bo właściwie całą pracę wykonuje za człowieka piekarnik. Taki obiad zaś, który można wręcz nazwać wykwintnym, zachwyci swoim smakiem, a mięso delikatnością i rozpływaniem się w ustach. Uwaga – przepis skierowany do konsumentów pełnoletnich, gdyż zawiera w sobie alkohol. Sprawdzi się na obiad w gronie dorosłych przyjaciół lub członków rodziny.
Składniki na 2 porcje:
– 2 kacze udka
– 5-6 średnich ziemniaków
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1/3 szklanki dżemu z borówki lub z porzeczki
– 1/3 szklanki czerwonego wina
– sól morska, świeżo mielony pieprz
Wykonanie
Ziemniaki obrać, pokroić w około 1,5 centymetrową kostkę, włożyć do małej brytfanki. Kacze udka obsmażyć na patelni na oleju od strony skóry, aż się zrumienią i wytopi się z nich tłuszcz. Tłuszczem polać ziemniaki. Wymieszać łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć na ziemniakach skórą do góry, całość posypać suszonym majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) lub do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec przez około 100 minut.
Po upieczeniu mięso odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować sos: wino podgrzać z dżemem z borówki lub z porzeczki, gotować przez około 2-3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.