Na obiad nogi z kaczki

Kulinaria

Drób stanowi najbardziej lubiane mięso, które jest też regularnie podawane na stół. Z kurczaka wyczarować można wiele ciekawych, aromatycznych i pysznych dań, z kaczką, która pojawia się rzadziej, również tak jest. I to niekoniecznie jako kaczka po chińsku, choć wielu osobom tak się kojarzy. Brak na nią pomysłu? Można spróbować z wyszukaniem „nogi kaczki przepis” i przekonać się, że i ten rodzaj drobiu jest smaczny.

Jej królowa kaczka – nogi kaczki przepis

Wiele osób nie przyrządza w swoim domu potraw z kaczki nie dlatego, że nie poznało je w rodzinnym domu, ale dlatego, że czuje do niej rezerwę, gdyż boi się, że coś nie wyjdzie. Ale tak jest z całą sztuką gotowania – popełnia się błędy, by wyćwiczyć w sobie poczucie smaku i odkryć, jakie składniki najlepiej ze sobą współgrają.

Kaczka to delikatne mięso, które da się przygotować bez żadnej szkody. I wcale nie musi to być z okazji jakiegoś święta czy innej ważnej uroczystości. Kaczka, tak jak kurczak, może pojawiać się regularnie i być jakąś odmianą. Jak on jest źródłem białka, którego nie może zabraknąć – bez tego budulca organizm naprawdę cierpi.

Chcąc przygotować na przykład nogi kaczki przepis nie jest trudny – poradzi sobie z nim nawet kaczy nowicjusz, o ile tylko zbierze się na odwagę, bo właściwie całą pracę wykonuje za człowieka piekarnik. Taki obiad zaś, który można wręcz nazwać wykwintnym, zachwyci swoim smakiem, a mięso delikatnością i rozpływaniem się w ustach. Uwaga – przepis skierowany do konsumentów pełnoletnich, gdyż zawiera w sobie alkohol. Sprawdzi się na obiad w gronie dorosłych przyjaciół lub członków rodziny.

Składniki na 2 porcje:

– 2 kacze udka
– 5-6 średnich ziemniaków
– 1 łyżka suszonego majeranku
– 1/3 szklanki dżemu z borówki lub z porzeczki
– 1/3 szklanki czerwonego wina
– sól morska, świeżo mielony pieprz

Wykonanie

Ziemniaki obrać, pokroić w około 1,5 centymetrową kostkę, włożyć do małej brytfanki. Kacze udka obsmażyć na patelni na oleju od strony skóry, aż się zrumienią i wytopi się z nich tłuszcz. Tłuszczem polać ziemniaki. Wymieszać łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawić solą i pieprzem. Mięso ułożyć na ziemniakach skórą do góry, całość posypać suszonym majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół) lub do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Piec przez około 100 minut.
Po upieczeniu mięso odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować sos: wino podgrzać z dżemem z borówki lub z porzeczki, gotować przez około 2-3 minuty, doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …