Waniliowy krem do babeczek – 3 składniki

Kulinaria

Każdy miłośnik słodkości wie, że deser zawsze smakuje lepiej z kremem. Warto zrobić go samodzielnie, takie kremy bowiem są zdrowsze niż sklepowe propozycje, często także smaczniejsze. Jak zrobić waniliowy krem do babeczek? Prosty przepis znajdziesz poniżej.

Przepis na waniliowy krem do babeczek

Do przygotowania kremu o smaku waniliowym potrzebujesz 250 ml śmietannki 36%, łyżkę cukru pudru i łyżkę cukru waniliowego. Z tych trzech prostych składników można przygotować smaczny krem o smaku waniliowym. Podane składniki wystarczy dokładnie zmiksować, a gdy krem zgęstnieje należy schłodzić go w lodówce i gotowe. Aby nakładanie kremu na babeczki poszło sprawnie, warto zaopatrzyć się w worek cukierniczy. Tego rodzaju akcesoria do pieczenia znajdziesz w sklepach spożywczych.

Nie tylko do babeczek

Chociaż babeczki są jednym z najsmaczniejszych deserów, wyżej zaproponowany krem można wykorzystać również przygotowując inne słodkości. Krem o smaku waniliowym doskonale komponuje się z domowymi ciasteczkami, można dodać go do ciasta czy innych wypieków. Warto pozwolić sobie na nieco szaleństwa w kuchni i poeksperymentować. Jeśli jesteś miłośnikiem kremów do babeczek, warto spróbować także kremu budyniowego, kremu z białej czekolady oraz kremu maślanego. Każda z tych propozycji smakuje wyśmienicie, a przygotowanie nie jest czasochłonne ani skomplikowane.

Deserowe inspiracje

Babeczki to jeden z tych deserów, który nie wymaga skomplikowanych ani czasochłonnych przygotowań. Czasami jednak każdy potrzebuje odmiany, a takich prostych deserów jest bardzo dużo. Gdzie szukać inspiracji? Najwygodniejszym sposobem jest skorzystanie z możliwości internetu. Warto zajrzeć na sprawdzony blog tematyczny, który prowadzi osoba specjalizująca się w tematyce prostych deserów. Z pewnością odgryjesz wiele ciekawych propozycji, które na zostaną na stałe w Twoim deserowym menu. Jeśli jesteś fanem tradycyjnych rozwiązań, warto poszukać dobrej książki z przepisami na proste i szybkie desery.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …