Przepis na pyszny obiad z fileta z indyka

Kulinaria

Szukasz prostego i zdrowego przepisu na smaczny obiad? Przeczytaj ten artykuł zanim wybierzesz się na zakupy. Dowiedz się jak zrobić obiad z fileta z indyka, który zasmakuje całej rodzinie.

To samo zdrowie

Mięso indyka ma bardzo dużo białka w stosunku do tłuszczu i jest jednym z najzdrowszych mięs, jakie możemy dostać na rynku. Zanim jednak kupimy to mięso, warto zadbać o to, żeby dowiedzieć się, z jakiego źródła ono pochodzi. To właśnie od tego będzie zależała jakość mięsa i, co za tym idzie, i jego smak. Powinniśmy wybierać indyki z wolnego wybiegu, karmione naturalnymi paszami.
Do takiej piersi indyka warto dodać świeże lub pieczone warzywa. Będą one świetnym dodatkiem do obiadu, który nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo pożywny. Dobrze sprawdzą się tutaj ziemniaki, marchewki, papryka, czy brokuły.

Składniki

2 filety z indyka
500g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej

Jak przygotować obiad z fileta z indyka?

Zacznij od dokładnego umycia i obrania pieczarek. To bardzo ważny krok, bo przecież nie chcesz mieć niepotrzebnych zanieczyszczeń, czy ziemi na talerzu. Następnie, zetrzyj pieczarki na dużych oczkach tarki kuchennej. Umyj też cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, lub piórka. Całość wrzuć na rozgrzaną patelnię na którą wcześniej wlałaś nieco oleju lub oliwy. Tak przygotowane pieczarki w cebulą dusimy do momentu, w którym wyparuje z nich większość wody. Zmniejszą też one swoją objętość.
Następnie myjemy filety z indyka i posypujemy je solą i innymi przyprawami. Jeśli chcemy, żeby przyprawy lepiej weszły w mięsa, możemy je lekko wetrzeć.
Przygotowujemy żaroodporne naczynie, w którym układamy nasze filety i pieczarki z cebulą. Najlepiej będzie ułożyć filety na środku i otoczyć je pieczarkami. W ten sposób nasze danie będzie prezentować się świetnie. Nagrzewamy piekarnik do około 200 ° i pieczemy nasze filety przez jakieś 30 minut. Warto obserwować nasze danie, bo szybkość pieczenia w dużej mierze będzie zależała od naszego piekarnika.

Smacznego!

W ten prosty sposób przygotowałaś smaczny obiad z fileta z indyka! Jeśli chcesz, możesz dodać do niego przeróżne dodatki. Świetnie sprawdzą się ziemniaki czy frytki. Warto dodać też nieco świeżych warzyw, na przykład w formie sałatki. Pasować będzie też mizeria, czy świeża surówka. Wybierz dodatki, które lubisz, a takie danie z pewnością ci zasmakuje i będziesz chciała przygotować je ponownie w przyszłości.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …