Przepis na pyszny obiad z fileta z indyka

Kulinaria

Szukasz prostego i zdrowego przepisu na smaczny obiad? Przeczytaj ten artykuł zanim wybierzesz się na zakupy. Dowiedz się jak zrobić obiad z fileta z indyka, który zasmakuje całej rodzinie.

To samo zdrowie

Mięso indyka ma bardzo dużo białka w stosunku do tłuszczu i jest jednym z najzdrowszych mięs, jakie możemy dostać na rynku. Zanim jednak kupimy to mięso, warto zadbać o to, żeby dowiedzieć się, z jakiego źródła ono pochodzi. To właśnie od tego będzie zależała jakość mięsa i, co za tym idzie, i jego smak. Powinniśmy wybierać indyki z wolnego wybiegu, karmione naturalnymi paszami.
Do takiej piersi indyka warto dodać świeże lub pieczone warzywa. Będą one świetnym dodatkiem do obiadu, który nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo pożywny. Dobrze sprawdzą się tutaj ziemniaki, marchewki, papryka, czy brokuły.

Składniki

2 filety z indyka
500g pieczarek
1 cebula
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
olej

Jak przygotować obiad z fileta z indyka?

Zacznij od dokładnego umycia i obrania pieczarek. To bardzo ważny krok, bo przecież nie chcesz mieć niepotrzebnych zanieczyszczeń, czy ziemi na talerzu. Następnie, zetrzyj pieczarki na dużych oczkach tarki kuchennej. Umyj też cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, lub piórka. Całość wrzuć na rozgrzaną patelnię na którą wcześniej wlałaś nieco oleju lub oliwy. Tak przygotowane pieczarki w cebulą dusimy do momentu, w którym wyparuje z nich większość wody. Zmniejszą też one swoją objętość.
Następnie myjemy filety z indyka i posypujemy je solą i innymi przyprawami. Jeśli chcemy, żeby przyprawy lepiej weszły w mięsa, możemy je lekko wetrzeć.
Przygotowujemy żaroodporne naczynie, w którym układamy nasze filety i pieczarki z cebulą. Najlepiej będzie ułożyć filety na środku i otoczyć je pieczarkami. W ten sposób nasze danie będzie prezentować się świetnie. Nagrzewamy piekarnik do około 200 ° i pieczemy nasze filety przez jakieś 30 minut. Warto obserwować nasze danie, bo szybkość pieczenia w dużej mierze będzie zależała od naszego piekarnika.

Smacznego!

W ten prosty sposób przygotowałaś smaczny obiad z fileta z indyka! Jeśli chcesz, możesz dodać do niego przeróżne dodatki. Świetnie sprawdzą się ziemniaki czy frytki. Warto dodać też nieco świeżych warzyw, na przykład w formie sałatki. Pasować będzie też mizeria, czy świeża surówka. Wybierz dodatki, które lubisz, a takie danie z pewnością ci zasmakuje i będziesz chciała przygotować je ponownie w przyszłości.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …