Frytki z batatów dla dzieci

Kulinaria

Wszystkie dzieci kochają niezdrowe jedzenie, a w szczególności frytki. Bardzo ciekawą alternatywą zmiany żywienia dziecka są frytki wykonywane z batatów.

Frytki z batatów – prosty przepis i przygotowanie

Do przygotowanie tej prostej i zdrowej przekąski będziemy potrzebować: jednego dużego batatu, 1 łyżeczkę suszonego rozmarynu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki oraz sól i pieprz do dodania odpowiedniego smaku.

Przygotowanie należy zacząć od dokładnego obrania batatu ze skórki i pokrojenie go na formę tradycyjnych frytek. Pokrojone plasterki należy przełożyć do miski, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, rozmarynem oraz papryką. Bataty należy dokładnie wymieszać żeby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po frytkach, a następnie przełożyć je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki z batatów dla dzieci należy piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Należy pamiętać, żeby co jakiś czas przemieszać frytki w czasie pieczenia, aby zapobiec przyleganiu batatów do papieru do pieczenia. Niestety, bataty nie zyskały jeszcze tak dużej popularności jak tradycyjne frytki z ziemniaków. Mogą stanowić również świetny dodatek do innych potraw, na przykład łososia. Frytki z batatów to świetna alternatywa i rozwiązanie na kolację dla dzieci – stanowią idealne połączenie smaków. To przede wszystkim zdrowa alternatywa dla niezdrowych frytek, wykonywanych na głębokim tłuszczu, które dzieci powinny unikać. Frytki z batatów są również świetnym daniem, które sprawdzi się jako rozszerzanie diety dziecka. Możemy je nawet podawać dziecku, które skończyło 6 miesięcy. Bataty nie tylko są bardzo smaczne, ale również bardzo sycące. Jeśli nigdy nie mieliśmy okazji ich spróbować, należy to zrobić jak najszybciej aby poczuć ten wyjątkowy i słodki smak. Frytki z batatów mogą stanowić również świetny dodatek do dań mięsnych bądź ryb. Możemy je również podawać z sosami, na przykład: jogurtowymi, czosnkowymi czy na bazie koperku.

Podsumowanie

Podsumowując, przepis na frytki z batatów jest bardzo prosty w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny. Warto go wykorzystać również do przygotowania dodatków do dań na imprezy rodzinne czy inne spotkania z przyjaciółmi. Wyjątkowy smak batatów zachwyci z pewnością nawet największych i najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki temu zaskoczymy gości zdrową alternatywą frytek, które są wykonywane na głębokim tłuszczu.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …