Jak upiec zawijany schab z pieczarkami
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Dania na uroczystości rodzinne
W naszym życiu dosyć często pojawiają się okazje na zorganizowanie uroczystości rodzinnej. Mamy bowiem okazję do świętowania podczas urodzin, imienin czy też chrzcin lub komunii. W takich chwilach zapraszamy zwykle całą rodzinę do wspólnego świętowania przy suto zastawionym stole. Jeśli przygotowujemy taką uroczystość samodzielnie w domu możemy zamówić catering lub przygotować smaczne dania samodzielnie w kuchni. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu lepiej jest skorzystać z dań restauracyjnych. Jeśli jednak mamy dużo czasu przed uroczystością możemy znaleźć mnóstwo przepisów na smaczne i łatwe do wykonania dania, które z pewnością zachwycą niejednego z gości. Samodzielnie przygotowane dania są również gwarancją smaku i sprawią, że uroczystość będzie jeszcze bardziej rodzinna. W zależności od rodzaju uroczystości możemy pokusić się o przygotowanie różnych dań. Ważne, by przygotować na tyle dużo jedzenia by każdy z gości nie siedział głodny. Z drugiej strony najlepiej nie przygotowywać zbyt dużo, by jedzenie się nie zmarnowało. Szybkie i smaczne dania to na przykład wszelkiego rodzaju sałatki, ciepłe zupy krem oraz różnego rodzaju mięsa. Lepszym i szybszym do wykonania będzie z pewnością pieczony schab niż kotlety, gdyż kotlety wymagają od nas dużej ilości przygotowań. Schab natomiast należy tylko zamarynować wcześniej i odpowiednio upiec by był smaczny.
Jak przygotować zawijany schab z pieczarkami
Schab przygotowany w piekarniku to soczyste i smaczne mięso. Jest to przepis, który zawsze się udaje dlatego przygotuje go nawet początkująca kucharka. Schab można przygotować z dodatkiem pieczarek. W ten sposób będzie jeszcze bardziej smaczny i efektowny.
Aby przygotować zawijany schab z pieczarkami należy pokroić mięso w plastry na grubość około jednego centymetra. Każdy z kawałków należy posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do schabu. Następnie mięso powinno marynować się co najmniej dwie godziny w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pieczarek. W tym celu należy pokroić i zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Warto zawartość patelki doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zamarynowaniu mięsa należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym dodać odrobinę oleju i ułożyć cebulę z pieczarkami. Danie można układać tworząc kilka warstw. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około dwóch godzin. Po tym czasie schab jest gotowy. Jest to danie, które można podawać na przykład z ziemniakami i ulubioną surówką.