Jak upiec zawijany schab z pieczarkami

Kulinaria

Dania na uroczystości rodzinne

W naszym życiu dosyć często pojawiają się okazje na zorganizowanie uroczystości rodzinnej. Mamy bowiem okazję do świętowania podczas urodzin, imienin czy też chrzcin lub komunii. W takich chwilach zapraszamy zwykle całą rodzinę do wspólnego świętowania przy suto zastawionym stole. Jeśli przygotowujemy taką uroczystość samodzielnie w domu możemy zamówić catering lub przygotować smaczne dania samodzielnie w kuchni. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu lepiej jest skorzystać z dań restauracyjnych. Jeśli jednak mamy dużo czasu przed uroczystością możemy znaleźć mnóstwo przepisów na smaczne i łatwe do wykonania dania, które z pewnością zachwycą niejednego z gości. Samodzielnie przygotowane dania są również gwarancją smaku i sprawią, że uroczystość będzie jeszcze bardziej rodzinna. W zależności od rodzaju uroczystości możemy pokusić się o przygotowanie różnych dań. Ważne, by przygotować na tyle dużo jedzenia by każdy z gości nie siedział głodny. Z drugiej strony najlepiej nie przygotowywać zbyt dużo, by jedzenie się nie zmarnowało. Szybkie i smaczne dania to na przykład wszelkiego rodzaju sałatki, ciepłe zupy krem oraz różnego rodzaju mięsa. Lepszym i szybszym do wykonania będzie z pewnością pieczony schab niż kotlety, gdyż kotlety wymagają od nas dużej ilości przygotowań. Schab natomiast należy tylko zamarynować wcześniej i odpowiednio upiec by był smaczny.

Jak przygotować zawijany schab z pieczarkami

Schab przygotowany w piekarniku to soczyste i smaczne mięso. Jest to przepis, który zawsze się udaje dlatego przygotuje go nawet początkująca kucharka. Schab można przygotować z dodatkiem pieczarek. W ten sposób będzie jeszcze bardziej smaczny i efektowny.
Aby przygotować zawijany schab z pieczarkami należy pokroić mięso w plastry na grubość około jednego centymetra. Każdy z kawałków należy posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do schabu. Następnie mięso powinno marynować się co najmniej dwie godziny w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pieczarek. W tym celu należy pokroić i zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Warto zawartość patelki doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zamarynowaniu mięsa należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym dodać odrobinę oleju i ułożyć cebulę z pieczarkami. Danie można układać tworząc kilka warstw. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około dwóch godzin. Po tym czasie schab jest gotowy. Jest to danie, które można podawać na przykład z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …