Jak zrobić sos do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą?
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to klasyk, który uwielbia chyba każdy. Jest to przepyszne danie, które poza smakiem jest też pożywne i niezwykle łatwe w przygotowaniu. Co więcej, można go robić na różne sposoby i za każdym razem otrzymać coraz to nowsze danie.
Przepis na zapiekankę
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w talarki. Cebule posiekaj w piórka, a kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę i zeszklij kiełbasę. Jeśli chcesz dodać warzywa, to możesz użyć pomidora, papryki, kukurydzy czy cukinii. Te, które tego wymagają pokrój w kostkę. Ułóż warstwę ziemniaków i posyp je słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie połóż kiełbasę z cebulką, tarty żółty ser, warzywa i od nowa. Na koniec zalej sosem i piecz, aż ser się stopi.
Jaki sos do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą?
W Internecie znaleźć można wiele przepisów na sos do zapiekanki z kiełbasą. Dziś specjalnie dla Was przetestowaliśmy kilka i przedstawimy wam sprawdzone przepisy.
Sos śmietanowy
Potrzebujesz: jedno jajko, 3 łyżki śmietany 18%, słodka papryka, sól.
Wykonanie: jajko roztrzep widelcem. Dodaj śmietanę i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przypraw solą, odrobiną pieprzu i połową łyżeczki słodkiej papryki. Po ponownym wymieszaniu odstaw na 10 minut, aby składniki się przegryzły. Sos jest gotowy.
Sos majonezowo – ketchupowy
Potrzebujesz: 4 łyżki majonezu, 5 łyżek ketchupu, zioła prowansalskie, bazylia.
Wykonanie: ketchup i majonez przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj pół łyżeczki ziół prowansalskich i ¼ łyżeczki bazylii. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut do połączenia składników. Po tym czasie dodaj szczyptę soli, wymieszaj i gotowe. Jeśli chcesz, aby twój sos był nieco mniej intensywny w smaku, lub nieco rzadszy, dodaj 1-3 łyżki jogurtu naturalnego średnio gęstego.
Sos beszamelowy
Potrzebujesz: 2 szklanki mleka, 50 g masła, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: rozpuść w rondlu masło. Gdy masło będzie płynne, dodaj mąkę, wsypując ją porcjami. Ciągle mieszaj różdżką, na bardzo małym ogniu. Do jednolitej masy dodaj mleko, słuszną szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszaj, aż zgęstnieje. Sprawdź, czy smak sosu ci odpowiada, jeśli nie dodaj jeszcze soli.
Jak widzisz, jest wiele możliwości tego jak przygotować sos do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą. Kombinując z warzywami i sosami, można stworzyć wiele ciekawych dań na jednej prostej bazie. Sprawdź jaka kombinacja najbardziej pasuje tobie i twoim bliskim. Spróbuj sam wymyślić jeszcze inne sosy czy dodatki warzywne. Zapiekanka ziemniaczana to bardzo wdzięczne i pyszne danie.