Jedna z odmian dyni – patisony

Kulinaria

Dynie od wielu lat są bardzo popularne w Polsce. Ich zastosowanie znalazło się przede wszystkim w kuchni. Na polskim rynku można rozróżnić wiele rodzajów dyń, jednak jedną z najbardziej cieszących się odmian są patisony.

Patisony i ich przeznaczenie

Patisony osiągają dość dużych rozmiarów, ale najpopularniejsze są te sięgające rozmiarów papryki. Na patisony przepisy można znaleźć w Internecie na grupach dyskusyjnych jak i forach kulinarnych.

Jednym z popularniejszych jak i szybszysz sposobów przygotowania patisonów jest podanie ich z patelni. Wystarczy tylko oczyścić je z pestek i w panierce obsmażyć z obu stron jak kotlety. Tego typu danie smakuje zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Dodatkowo można patisony wykorzystać w celu zrobienia placków. Przecież nikt nie powiedział, że placki mogą być przygotowane tylko z ziemniaków. Do ich wykonania stosuje się najróżniejsze warzywa, w tym też patisony. Schemat wykonania placów z patisonów jest taki sam jak każdych innych – wystarczy je zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać mąkę, jajko oraz przyprawy.

Ze względu na niewielkie rozmiary młodych patisonów można je spokojnie wydrążyć z pestek i nadziać. Nadzienie jakie jest do tego wykorzystywane zależy tylko i wyłącznie od naszych pomysłów – można je wypełnić innymi warzywami, ale również można je nafaszerować mięsem mielonym z przyprawami. Tak przygotowane patisony najlepiej upiec i podawać na gorąco.

Kolejnym sposobem wykorzystania patisonów jest użycie ich do lecza. Wystarczy je pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem z papryką i innymi dodatkami. Taką postać patisonów najlepiej podawać w towarzystwie ryżu lub kromki chleba.

Jak widać patisony mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jednocześnie można zauważyć na forach coraz więcej pomysłów na ich przetworzenie – jak na przykład wekowanie. Patisony mogą być podawane jako danie główne, ale również jako przekąska czy też nawet deser, ponieważ smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …