Jedna z odmian dyni – patisony

Kulinaria

Dynie od wielu lat są bardzo popularne w Polsce. Ich zastosowanie znalazło się przede wszystkim w kuchni. Na polskim rynku można rozróżnić wiele rodzajów dyń, jednak jedną z najbardziej cieszących się odmian są patisony.

Patisony i ich przeznaczenie

Patisony osiągają dość dużych rozmiarów, ale najpopularniejsze są te sięgające rozmiarów papryki. Na patisony przepisy można znaleźć w Internecie na grupach dyskusyjnych jak i forach kulinarnych.

Jednym z popularniejszych jak i szybszysz sposobów przygotowania patisonów jest podanie ich z patelni. Wystarczy tylko oczyścić je z pestek i w panierce obsmażyć z obu stron jak kotlety. Tego typu danie smakuje zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Dodatkowo można patisony wykorzystać w celu zrobienia placków. Przecież nikt nie powiedział, że placki mogą być przygotowane tylko z ziemniaków. Do ich wykonania stosuje się najróżniejsze warzywa, w tym też patisony. Schemat wykonania placów z patisonów jest taki sam jak każdych innych – wystarczy je zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać mąkę, jajko oraz przyprawy.

Ze względu na niewielkie rozmiary młodych patisonów można je spokojnie wydrążyć z pestek i nadziać. Nadzienie jakie jest do tego wykorzystywane zależy tylko i wyłącznie od naszych pomysłów – można je wypełnić innymi warzywami, ale również można je nafaszerować mięsem mielonym z przyprawami. Tak przygotowane patisony najlepiej upiec i podawać na gorąco.

Kolejnym sposobem wykorzystania patisonów jest użycie ich do lecza. Wystarczy je pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem z papryką i innymi dodatkami. Taką postać patisonów najlepiej podawać w towarzystwie ryżu lub kromki chleba.

Jak widać patisony mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jednocześnie można zauważyć na forach coraz więcej pomysłów na ich przetworzenie – jak na przykład wekowanie. Patisony mogą być podawane jako danie główne, ale również jako przekąska czy też nawet deser, ponieważ smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …