Jedna z odmian dyni – patisony

Kulinaria

Dynie od wielu lat są bardzo popularne w Polsce. Ich zastosowanie znalazło się przede wszystkim w kuchni. Na polskim rynku można rozróżnić wiele rodzajów dyń, jednak jedną z najbardziej cieszących się odmian są patisony.

Patisony i ich przeznaczenie

Patisony osiągają dość dużych rozmiarów, ale najpopularniejsze są te sięgające rozmiarów papryki. Na patisony przepisy można znaleźć w Internecie na grupach dyskusyjnych jak i forach kulinarnych.

Jednym z popularniejszych jak i szybszysz sposobów przygotowania patisonów jest podanie ich z patelni. Wystarczy tylko oczyścić je z pestek i w panierce obsmażyć z obu stron jak kotlety. Tego typu danie smakuje zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Dodatkowo można patisony wykorzystać w celu zrobienia placków. Przecież nikt nie powiedział, że placki mogą być przygotowane tylko z ziemniaków. Do ich wykonania stosuje się najróżniejsze warzywa, w tym też patisony. Schemat wykonania placów z patisonów jest taki sam jak każdych innych – wystarczy je zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać mąkę, jajko oraz przyprawy.

Ze względu na niewielkie rozmiary młodych patisonów można je spokojnie wydrążyć z pestek i nadziać. Nadzienie jakie jest do tego wykorzystywane zależy tylko i wyłącznie od naszych pomysłów – można je wypełnić innymi warzywami, ale również można je nafaszerować mięsem mielonym z przyprawami. Tak przygotowane patisony najlepiej upiec i podawać na gorąco.

Kolejnym sposobem wykorzystania patisonów jest użycie ich do lecza. Wystarczy je pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem z papryką i innymi dodatkami. Taką postać patisonów najlepiej podawać w towarzystwie ryżu lub kromki chleba.

Jak widać patisony mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jednocześnie można zauważyć na forach coraz więcej pomysłów na ich przetworzenie – jak na przykład wekowanie. Patisony mogą być podawane jako danie główne, ale również jako przekąska czy też nawet deser, ponieważ smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …