Jak ugotować schab?
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Schab, jest jednym z najbardziej popularnych dań pojawiających się na stołach we wszystkich polskich domach. Istnieje wiele przepisów na jego przyrządzenie. W artykule przedstawię prosty i szybki, bo zaledwie 10 minutowy przepis na idealnie ugotowany schab w kawałku, który po przyrządzeniu nadaje się idealnie na godnego zastępcę kupnych, sklepowych wędlin. Co najważniejsze, ten przygotowany samodzielnie nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Dodatkowo, schab nie wymaga wędzenia czy pieczenia. Jedyne co musimy wykonać to parzenie. Dzięki tej czynności uzyskamy delikatny, aromatyczny i kruchy efekt. Dodatkową, bardzo istotna cecha schabu jest to, ze należy do wyjątkowo chudych mięs – zawiera niską zawartość tłuszczu.
Do przygotowaniu schabu będziemy potrzebować: 1000-1200 g schabu, 2 litry wody, 2 duże cebule, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej, 3 łyżki musztardy, 6 kulek ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 1 łyżka octu oraz 3 łyżki oleju.
Jak ugotować schab?
Przygotowanie należy zacząć od dokładnego opłukania schabu i odłożenia go na talerz. Dzięki temu pozwolimy mu osiągnąć temperaturę pokojową. Następnym krokiem jest pokrojenie cebuli w talarki. Do garnka, najlepiej o pojemności 3,5 litra należy włożyć pokrojona cebule i zalać ją woda. Dodajemy również wszystkie przyprawy, a całość zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć należy delikatnie włożyć do garnka schab i poczekać, aż ponownie ulegnie wrzeniu. Schab należy gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-6 minut. Po upływie określonego czasu należy wyłączyć gaz pod garnkiem, a schab pozostawić w naczyniu wypełnionym wodą do całkowitego wystudzenia. Najwygodniej jest zagotować go wieczorem, ponieważ rano jest już zimny. Gdy woda w garnku osiągnęła już temperaturę pokojową należy ponownie wstawić garnek na gaz. Całość zagotowujemy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania, zalewę ze schabem gotujemy przez kolejne 5-6 minut. Po upływie czasu wyłączamy gaz i danie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy do podania. Najlepiej sprawdza się jako wędlina na kanapki. Podsumowując, schab jest idealnym gatunkiem mięsa, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Pamietajmy, ze ten wykonany samodzielnie jest najlepszy. Mamy wtedy pewność że został wykonany z najwyższej jakości mięsa i nie zawiera zbędnych ulepszaczy czy innych skomplikowanych składników, które działają niekorzystnie na nasze zdrowie.