Jak ugotować schab?

Kulinaria

Schab, jest jednym z najbardziej popularnych dań pojawiających się na stołach we wszystkich polskich domach. Istnieje wiele przepisów na jego przyrządzenie. W artykule przedstawię prosty i szybki, bo zaledwie 10 minutowy przepis na idealnie ugotowany schab w kawałku, który po przyrządzeniu nadaje się idealnie na godnego zastępcę kupnych, sklepowych wędlin. Co najważniejsze, ten przygotowany samodzielnie nie zawiera konserwantów i stabilizatorów. Dodatkowo, schab nie wymaga wędzenia czy pieczenia. Jedyne co musimy wykonać to parzenie. Dzięki tej czynności uzyskamy delikatny, aromatyczny i kruchy efekt. Dodatkową, bardzo istotna cecha schabu jest to, ze należy do wyjątkowo chudych mięs – zawiera niską zawartość tłuszczu.

Do przygotowaniu schabu będziemy potrzebować: 1000-1200 g schabu, 2 litry wody, 2 duże cebule, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżki wędzonej papryki słodkiej, 3 łyżki musztardy, 6 kulek ziela angielskiego, 5 listków laurowych, 1 łyżka octu oraz 3 łyżki oleju.

Jak ugotować schab?

Przygotowanie należy zacząć od dokładnego opłukania schabu i odłożenia go na talerz. Dzięki temu pozwolimy mu osiągnąć temperaturę pokojową. Następnym krokiem jest pokrojenie cebuli w talarki. Do garnka, najlepiej o pojemności 3,5 litra należy włożyć pokrojona cebule i zalać ją woda. Dodajemy również wszystkie przyprawy, a całość zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć należy delikatnie włożyć do garnka schab i poczekać, aż ponownie ulegnie wrzeniu. Schab należy gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 5-6 minut. Po upływie określonego czasu należy wyłączyć gaz pod garnkiem, a schab pozostawić w naczyniu wypełnionym wodą do całkowitego wystudzenia. Najwygodniej jest zagotować go wieczorem, ponieważ rano jest już zimny. Gdy woda w garnku osiągnęła już temperaturę pokojową należy ponownie wstawić garnek na gaz. Całość zagotowujemy na średnim ogniu. Od momentu zagotowania, zalewę ze schabem gotujemy przez kolejne 5-6 minut. Po upływie czasu wyłączamy gaz i danie pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie schab jest gotowy do podania. Najlepiej sprawdza się jako wędlina na kanapki. Podsumowując, schab jest idealnym gatunkiem mięsa, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Pamietajmy, ze ten wykonany samodzielnie jest najlepszy. Mamy wtedy pewność że został wykonany z najwyższej jakości mięsa i nie zawiera zbędnych ulepszaczy czy innych skomplikowanych składników, które działają niekorzystnie na nasze zdrowie.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …