Przepis na filet z ryby – ryba jak ze smażalni!

Kulinaria

Filety z ryby wielu z nam kojarzą się z nadmorskimi smażalniami, w których jemy, kiedy spędzamy wakacje nad morzem. Możesz teraz przenieść ten niezwykły smak do własnego domu. Przeczytaj ten prosty przepis na filet z ryby i przetestuj go na swojej rodzinie. Możesz mieć pewność, że poczujecie się, jakbyście byli na wakacjach w słonecznym Gdańsku!

Jakie składniki będą nam potrzebne?

1 kg ryby – wybierz ładne filety ryby, którą lubisz (sola, mintaj)
2 cytryny
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis na filet z ryby

Zacznij od wyciśnięcia soku z cytryn. Upewnij się, że wcześniej umyłaś swoje owoce! Na ich skórce mogą znajdować się szkodliwe pestycydy, które przedostaną się do Twojego jedzenia. Cytryny wyciskamy do głębokiego talerza i obtaczamy w nim rybę. Nie warto zostawiać jej tam na zbyt długo, bo smak cytryny może stać się zbyt przytłaczający. Wyjmujemy rybę i układamy ją na talerzu. Teraz dajemy jej odpocząć przez jakieś 10 minut.
W tym czasie, możemy wsypać bułkę tartą do suchego talerza. Warto wybrać głębszy talerz, żeby bułka tarta nie wysypała się podczas obtaczania. Możemy też zacząć rozgrzewać już olej na patelni. Nie warto oszczędzać oleju, bo im dany go więcej tym ryba będzie smaczniejsza. Jeśli jednak nasz filet jest bardziej tłusty sam w sobie, możemy użyć nieco mniej oleju. Ryba wypuści tłuszcz w czasie smażenia. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem.
Następnie, obtaczamy poszczególne filety w bułce tartej wkładamy na patelnię. Jeśli nasze filety mają skórę, zaczynamy smażenie skórą do dołu. Jeśli nie, nie ma to żadnego znaczenia. Gdy ryba nabierze pięknego, złotego koloru, przekładamy ją na drugą stronę. Żeby upewnić się, że nie jest ona surowa w środku, należy smażyć ją przez kolejne 3 lub 4 minuty. Jeśli filety są grubsze, powinniśmy jeszcze bardziej wydłużyć czas ich smażenia.
Usmażone filety wykładamy na talerz i podajemy je jak najszybciej. Taką rybę należy zjeść jeszcze gorącą, bo to właśnie wtedy smakuje ona najlepiej. Tak też podawana jest nam ona w smażalni ach nad Bałtykiem.

A może z frytkami?

Ten przepis na filet z ryby  świetnie będzie smakował również z frytkami, czy (bardziej fit) z ziemniakami z wody. Możemy dodać do niego też surówkę z kapusty kiszonej. Kiszonki świetnie współgrają ze smakiem ryby.
Taki obiad będzie nie tylko bardzo zdrowy, ale też smaczny. Warto pamiętaj jednak, że tak przygotowana ryba jest dosyć tłusta, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taki smakołyk!

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …