Kotlety z soczewicy
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Kotlety mielone to stały punkt kulinarny w większości polskich domów. Pojawiają się regularnie, najczęściej w towarzystwie ziemniaków i czerwonych buraków, tudzież ćwikły, a przepadają za nimi także i dzieci. Co jednak, jeśli z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych porzuca się mięso? Czy już w ogóle nie można cieszyć się smakiem kotletów? Można, przygotowując te z soczewicy – równie pyszne i też są świetnym źródłem białka.
Do wyboru, do koloru
Słowa kotlety soczewica mogą jak najbardziej iść ze sobą w parze, kiedy wie się, jak je przyrządzić.
Soczewicę spotkać można w kilku wariantach barw: czerwoną, zieloną, żółtą lub czarna. Nie ma większego znaczenia, jaką wybierzemy, jeżeli chodzi o jej właściwości. Soczewica jest odzwierzęcym źródłem białka, stanowi więc alternatywę dla dań mięsnych w przypadku osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej albo też starających się ograniczyć na co dzień spożywanie mięsa.
Poza tym soczewica dostarcza sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na uczucie sytości, witaminę C, która wspiera odporność, witaminy z grupy B, witaminę A i K oraz pierwiastki i minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.
Spożywanie soczewicy polecane jest osobą odchudzającym się, z anemią oraz cukrzycą – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny.
Należy pamiętać, że soczewica nie jest całkowitym zamiennikiem mięsa – nie zawiera bowiem pewnych aminokwasów, które w nim znajdziemy, dlatego należy pamiętać o szukaniu także innych źródeł białka w przypadku diety bezmięsnej.
Najłatwiejsza w przygotowaniu jest soczewica czerwona, dlatego też przepis na kotlety uwzględnia właśnie ją. Kotlety soczewica z tego przepisu mogą stać się nowym stałym punktem domowego jadłospisu.
Składniki
– 1 szklanka soczewicy czerwonej
– 2 średnie cebule zwykłe
– 1 spora marchewka
– 3 duże ząbki czosnku
– 6 łyżek mąki: pszennej, ryżowej lub orkiszowej
– 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 małe jajko
– 3 łyżki oleju + olej do smażenia
– garść natki pietruszki
– przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili
– niecałe pół szklanki bułki tartej
Wykonanie
Soczewicę umieścić na sitku w zlewie, przepłukać dokładnie zimną wodą. Umieścić w garnku, wlać około półtorej szklanki wody, wsypać płaską łyżeczkę soli. Ustawić wysoką moc palnika i poczekać, aż soczewic zacznie się gotować, zmniejszyć palnik tak, by całość tylko mrugała.
Białą pianę, jeśli się pojawi, zebrać łyżką. Garnek przykryć, po 10 minutach można odkryć pokrywkę, pozostawić jeszcze na 2-3 minuty.
Cebule obrać, posiekać bardzo drobno. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę.
Nagrzać patelnię, wlać 3 łyżki oleju. Umieścić na niej cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażać na średnim ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.
Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy oraz pół płaskiej łyżeczki soli, słodką paprykę, pieprz i ewentualnie chili. Całość wymieszać i zdjąć z ognia.
W dużej misce umieść soczewicę, smażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, małe jajko i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Za pomocą łyżki nabierać masę, w dłoni kulać kotlety, obtoczyć je w bułce tarce. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony do zrumienienia.
Podawać z ulubionymi dodatkami.