Kotlety z soczewicy

Kulinaria

Kotlety mielone to stały punkt kulinarny w większości polskich domów. Pojawiają się regularnie, najczęściej w towarzystwie ziemniaków i czerwonych buraków, tudzież ćwikły, a przepadają za nimi także i dzieci. Co jednak, jeśli z przyczyn zdrowotnych lub ideologicznych porzuca się mięso? Czy już w ogóle nie można cieszyć się smakiem kotletów? Można, przygotowując te z soczewicy – równie pyszne i też są świetnym źródłem białka.

Do wyboru, do koloru

Słowa kotlety soczewica mogą jak najbardziej iść ze sobą w parze, kiedy wie się, jak je przyrządzić.

Soczewicę spotkać można w kilku wariantach barw: czerwoną, zieloną, żółtą lub czarna. Nie ma większego znaczenia, jaką wybierzemy, jeżeli chodzi o jej właściwości. Soczewica jest odzwierzęcym źródłem białka, stanowi więc alternatywę dla dań mięsnych w przypadku osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej albo też starających się ograniczyć na co dzień spożywanie mięsa.

Poza tym soczewica dostarcza sporo błonnika pokarmowego, który wpływa na uczucie sytości, witaminę C, która wspiera odporność, witaminy z grupy B, witaminę A i K oraz pierwiastki i minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Spożywanie soczewicy polecane jest osobą odchudzającym się, z anemią oraz cukrzycą – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny.

Należy pamiętać, że soczewica nie jest całkowitym zamiennikiem mięsa – nie zawiera bowiem pewnych aminokwasów, które w nim znajdziemy, dlatego należy pamiętać o szukaniu także innych źródeł białka w przypadku diety bezmięsnej.

Najłatwiejsza w przygotowaniu jest soczewica czerwona, dlatego też przepis na kotlety uwzględnia właśnie ją. Kotlety soczewica z tego przepisu mogą stać się nowym stałym punktem domowego jadłospisu.

Składniki

– 1 szklanka soczewicy czerwonej
– 2 średnie cebule zwykłe
– 1 spora marchewka
– 3 duże ząbki czosnku
– 6 łyżek mąki: pszennej, ryżowej lub orkiszowej
– 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
– 1 małe jajko
– 3 łyżki oleju + olej do smażenia
– garść natki pietruszki
– przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili
– niecałe pół szklanki bułki tartej

Wykonanie

Soczewicę umieścić na sitku w zlewie, przepłukać dokładnie zimną wodą. Umieścić w garnku, wlać około półtorej szklanki wody, wsypać płaską łyżeczkę soli. Ustawić wysoką moc palnika i poczekać, aż soczewic zacznie się gotować, zmniejszyć palnik tak, by całość tylko mrugała.
Białą pianę, jeśli się pojawi, zebrać łyżką. Garnek przykryć, po 10 minutach można odkryć pokrywkę, pozostawić jeszcze na 2-3 minuty.
Cebule obrać, posiekać bardzo drobno. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę.
Nagrzać patelnię, wlać 3 łyżki oleju. Umieścić na niej cebulę, czosnek i marchewkę. Podsmażać na średnim ogniu przez około 20 minut. Co jakiś czas zamieszać drewnianą łyżką.
Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy oraz pół płaskiej łyżeczki soli, słodką paprykę, pieprz i ewentualnie chili. Całość wymieszać i zdjąć z ognia.
W dużej misce umieść soczewicę, smażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, małe jajko i mąkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Za pomocą łyżki nabierać masę, w dłoni kulać kotlety, obtoczyć je w bułce tarce. Smażyć na rozgrzanym oleju przez około 4-5 minut z każdej strony do zrumienienia.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …