Przepis na filet z ryby – ryba jak ze smażalni!

Kulinaria

Filety z ryby wielu z nam kojarzą się z nadmorskimi smażalniami, w których jemy, kiedy spędzamy wakacje nad morzem. Możesz teraz przenieść ten niezwykły smak do własnego domu. Przeczytaj ten prosty przepis na filet z ryby i przetestuj go na swojej rodzinie. Możesz mieć pewność, że poczujecie się, jakbyście byli na wakacjach w słonecznym Gdańsku!

Jakie składniki będą nam potrzebne?

1 kg ryby – wybierz ładne filety ryby, którą lubisz (sola, mintaj)
2 cytryny
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis na filet z ryby

Zacznij od wyciśnięcia soku z cytryn. Upewnij się, że wcześniej umyłaś swoje owoce! Na ich skórce mogą znajdować się szkodliwe pestycydy, które przedostaną się do Twojego jedzenia. Cytryny wyciskamy do głębokiego talerza i obtaczamy w nim rybę. Nie warto zostawiać jej tam na zbyt długo, bo smak cytryny może stać się zbyt przytłaczający. Wyjmujemy rybę i układamy ją na talerzu. Teraz dajemy jej odpocząć przez jakieś 10 minut.
W tym czasie, możemy wsypać bułkę tartą do suchego talerza. Warto wybrać głębszy talerz, żeby bułka tarta nie wysypała się podczas obtaczania. Możemy też zacząć rozgrzewać już olej na patelni. Nie warto oszczędzać oleju, bo im dany go więcej tym ryba będzie smaczniejsza. Jeśli jednak nasz filet jest bardziej tłusty sam w sobie, możemy użyć nieco mniej oleju. Ryba wypuści tłuszcz w czasie smażenia. Każdy filet posypujemy solą i pieprzem.
Następnie, obtaczamy poszczególne filety w bułce tartej wkładamy na patelnię. Jeśli nasze filety mają skórę, zaczynamy smażenie skórą do dołu. Jeśli nie, nie ma to żadnego znaczenia. Gdy ryba nabierze pięknego, złotego koloru, przekładamy ją na drugą stronę. Żeby upewnić się, że nie jest ona surowa w środku, należy smażyć ją przez kolejne 3 lub 4 minuty. Jeśli filety są grubsze, powinniśmy jeszcze bardziej wydłużyć czas ich smażenia.
Usmażone filety wykładamy na talerz i podajemy je jak najszybciej. Taką rybę należy zjeść jeszcze gorącą, bo to właśnie wtedy smakuje ona najlepiej. Tak też podawana jest nam ona w smażalni ach nad Bałtykiem.

A może z frytkami?

Ten przepis na filet z ryby  świetnie będzie smakował również z frytkami, czy (bardziej fit) z ziemniakami z wody. Możemy dodać do niego też surówkę z kapusty kiszonej. Kiszonki świetnie współgrają ze smakiem ryby.
Taki obiad będzie nie tylko bardzo zdrowy, ale też smaczny. Warto pamiętaj jednak, że tak przygotowana ryba jest dosyć tłusta, więc nie należy przesadzać z jej ilością. Raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na taki smakołyk!

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …