Kurczak piekarnik i przyprawy – wszystko, czego potrzebujesz!

Kulinaria

Nie masz pomysłu na pyszny obiad, a Twoja lodówka świeci pustkami? Przeczytaj naszą propozycję na smaczny i szybki obiad, który będziesz w stanie przygotować w zaledwie pół godziny! Kurczak piekarnik i kilka przypraw to wszystko, czego potrzebujesz!

Składniki

1 kurczak, najlepiej o wadze około 2 kilogramów
sól i pieprz
estragon
czerwona papryka wędzona
czerwona papryka słodka
30 gramów roztopionego masła
1/2 cytryny
1/2 cebuli
natka pietruszki
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku

Kurczak piekarnik i przyprawy – przepis na smaczny obiad

Kurczaka wyjmij z lodówki, żeby był w temperaturze pokojowej. Przygotuj brytfankę lub formę żaroodporną z wyższymi brzegami. Na dno warto położyć metalową kratkę, jeśli nasza forma takiej nie ma. Jeśli jednak nie mamy kratki, możemy ułożyć kilka pokrojonych marchewek na dnie brytfanki.
Na tym etapie możemy nagrzać piekarnik do 190°C. Kurczaka smarujemy solą i pieprzem, a także estragonem i paprykami. Do jego środka wkładamy ćwiartki cytryny, której skórkę nacinamy wcześniej. Wkładamy też cebulę, natkę, rozmaryn i tymianek. Nogi kurczaka możemy związać sznurkiem a całość polać roztopionym masłem.
Kurczaka kładziemy na jednym boku na kratce w brytfance i wstawiamy go do piekarnika. Następnie, pieczemy go przez około 25 minut. Po tym czasie, odwracamy go na 2 bok i pieczemy przez kolejne 25 minut. Następnie, wyjmujemy naczynie i wylewamy tłuszcz. Kurczaka wkładamy z powrotem, tym razem piersiami do góry. Pieczemy go przez 55 minut.
Pod koniec, możemy też dodać kilka warzyw. Dobrze sprawdzi się tutaj papryka przecinek ugotowane ziemniaki i marchewki. Jeśli zdecydujemy się na dodanie warzyw, warto je wcześniej przyprawić. Możemy zalać je też tłuszczem wytopionym z kurczaka na chwilę przed włożeniem do piekarnika, a później tłuszcz ponownie odlać przed dalszym pieczeniem. Warzywa powinny być w piekarniku przed około pół godziny, więc musimy dobrze rozplanować cały proces, jeśli zamierzamy je dodać.
Po upieczeniu, wyjmujemy wszystko z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut. Następnie, możemy przejść do pokrojenia kurczaka na porcje. Warto zacząć od oddzielenia nóg, a następnie, do przejścia do piersi. Smacznego!

Taki kurczak z pewnością zasmakuje całej rodzinie i szybko pojawią się prośby, żeby zrobić go ponownie. Możemy tutaj poeksperymentować też z różnymi dodatkami, takimi jak inne warzywa, zioła, czy przyprawy. Nasz kurczak z pewnością za każdym razem będzie smakował inaczej, ale równie smacznie.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …