Kurczak piekarnik i przyprawy – wszystko, czego potrzebujesz!

Kulinaria

Nie masz pomysłu na pyszny obiad, a Twoja lodówka świeci pustkami? Przeczytaj naszą propozycję na smaczny i szybki obiad, który będziesz w stanie przygotować w zaledwie pół godziny! Kurczak piekarnik i kilka przypraw to wszystko, czego potrzebujesz!

Składniki

1 kurczak, najlepiej o wadze około 2 kilogramów
sól i pieprz
estragon
czerwona papryka wędzona
czerwona papryka słodka
30 gramów roztopionego masła
1/2 cytryny
1/2 cebuli
natka pietruszki
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku

Kurczak piekarnik i przyprawy – przepis na smaczny obiad

Kurczaka wyjmij z lodówki, żeby był w temperaturze pokojowej. Przygotuj brytfankę lub formę żaroodporną z wyższymi brzegami. Na dno warto położyć metalową kratkę, jeśli nasza forma takiej nie ma. Jeśli jednak nie mamy kratki, możemy ułożyć kilka pokrojonych marchewek na dnie brytfanki.
Na tym etapie możemy nagrzać piekarnik do 190°C. Kurczaka smarujemy solą i pieprzem, a także estragonem i paprykami. Do jego środka wkładamy ćwiartki cytryny, której skórkę nacinamy wcześniej. Wkładamy też cebulę, natkę, rozmaryn i tymianek. Nogi kurczaka możemy związać sznurkiem a całość polać roztopionym masłem.
Kurczaka kładziemy na jednym boku na kratce w brytfance i wstawiamy go do piekarnika. Następnie, pieczemy go przez około 25 minut. Po tym czasie, odwracamy go na 2 bok i pieczemy przez kolejne 25 minut. Następnie, wyjmujemy naczynie i wylewamy tłuszcz. Kurczaka wkładamy z powrotem, tym razem piersiami do góry. Pieczemy go przez 55 minut.
Pod koniec, możemy też dodać kilka warzyw. Dobrze sprawdzi się tutaj papryka przecinek ugotowane ziemniaki i marchewki. Jeśli zdecydujemy się na dodanie warzyw, warto je wcześniej przyprawić. Możemy zalać je też tłuszczem wytopionym z kurczaka na chwilę przed włożeniem do piekarnika, a później tłuszcz ponownie odlać przed dalszym pieczeniem. Warzywa powinny być w piekarniku przed około pół godziny, więc musimy dobrze rozplanować cały proces, jeśli zamierzamy je dodać.
Po upieczeniu, wyjmujemy wszystko z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut. Następnie, możemy przejść do pokrojenia kurczaka na porcje. Warto zacząć od oddzielenia nóg, a następnie, do przejścia do piersi. Smacznego!

Taki kurczak z pewnością zasmakuje całej rodzinie i szybko pojawią się prośby, żeby zrobić go ponownie. Możemy tutaj poeksperymentować też z różnymi dodatkami, takimi jak inne warzywa, zioła, czy przyprawy. Nasz kurczak z pewnością za każdym razem będzie smakował inaczej, ale równie smacznie.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …