Kurczak piekarnik i przyprawy – wszystko, czego potrzebujesz!

Kulinaria

Nie masz pomysłu na pyszny obiad, a Twoja lodówka świeci pustkami? Przeczytaj naszą propozycję na smaczny i szybki obiad, który będziesz w stanie przygotować w zaledwie pół godziny! Kurczak piekarnik i kilka przypraw to wszystko, czego potrzebujesz!

Składniki

1 kurczak, najlepiej o wadze około 2 kilogramów
sól i pieprz
estragon
czerwona papryka wędzona
czerwona papryka słodka
30 gramów roztopionego masła
1/2 cytryny
1/2 cebuli
natka pietruszki
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku

Kurczak piekarnik i przyprawy – przepis na smaczny obiad

Kurczaka wyjmij z lodówki, żeby był w temperaturze pokojowej. Przygotuj brytfankę lub formę żaroodporną z wyższymi brzegami. Na dno warto położyć metalową kratkę, jeśli nasza forma takiej nie ma. Jeśli jednak nie mamy kratki, możemy ułożyć kilka pokrojonych marchewek na dnie brytfanki.
Na tym etapie możemy nagrzać piekarnik do 190°C. Kurczaka smarujemy solą i pieprzem, a także estragonem i paprykami. Do jego środka wkładamy ćwiartki cytryny, której skórkę nacinamy wcześniej. Wkładamy też cebulę, natkę, rozmaryn i tymianek. Nogi kurczaka możemy związać sznurkiem a całość polać roztopionym masłem.
Kurczaka kładziemy na jednym boku na kratce w brytfance i wstawiamy go do piekarnika. Następnie, pieczemy go przez około 25 minut. Po tym czasie, odwracamy go na 2 bok i pieczemy przez kolejne 25 minut. Następnie, wyjmujemy naczynie i wylewamy tłuszcz. Kurczaka wkładamy z powrotem, tym razem piersiami do góry. Pieczemy go przez 55 minut.
Pod koniec, możemy też dodać kilka warzyw. Dobrze sprawdzi się tutaj papryka przecinek ugotowane ziemniaki i marchewki. Jeśli zdecydujemy się na dodanie warzyw, warto je wcześniej przyprawić. Możemy zalać je też tłuszczem wytopionym z kurczaka na chwilę przed włożeniem do piekarnika, a później tłuszcz ponownie odlać przed dalszym pieczeniem. Warzywa powinny być w piekarniku przed około pół godziny, więc musimy dobrze rozplanować cały proces, jeśli zamierzamy je dodać.
Po upieczeniu, wyjmujemy wszystko z piekarnika i odstawiamy na około 15 minut. Następnie, możemy przejść do pokrojenia kurczaka na porcje. Warto zacząć od oddzielenia nóg, a następnie, do przejścia do piersi. Smacznego!

Taki kurczak z pewnością zasmakuje całej rodzinie i szybko pojawią się prośby, żeby zrobić go ponownie. Możemy tutaj poeksperymentować też z różnymi dodatkami, takimi jak inne warzywa, zioła, czy przyprawy. Nasz kurczak z pewnością za każdym razem będzie smakował inaczej, ale równie smacznie.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …