Przepisy na klasyczne polskie ciasto drożdżowe z owocami

Kulinaria

Przepisy na klasyczne polskie ciasto drożdżowe z owocami

W Polsce pieczenie ciasta drożdżowego z owocami to tradycja, która sięga wieków. Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców niż umieszczenie ich w wilgotnym i puszystym cieście z drożdżami. W tym artykule przedstawiamy przepisy na kilka klasycznych polskich ciast drożdżowych z dodatkiem ulubionych owoców.

1. Ciasto drożdżowe z jabłkami

Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 200ml ciepłego mleka
– 50g cukru
– 20g drożdży
– 100g masła
– 2 jajka
– 1kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Rozczyniamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Mieszamy je z cynamonem i łyżeczką cukru.
5. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone jabłka, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta można delikatnie naciąć nożem.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

1. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 200ml ciepłego mleka
– 50g cukru
– 20g drożdży
– 100g masła
– 2 jajka
– 500g truskawek, umytych i pokrojonych
– 100g cukru
– 100g mąki
– 100g masła
– 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
1. Rozczyniamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy, aż powstanie kruszonka.
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, a następnie posypujemy kruszonką.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu można polać je polewą czekoladową lub podawać bez dodatków.

Podsumowanie

Ciasto drożdżowe z owocami to nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Zarówno w przypadku ciasta z jabłkami, jak i z truskawkami, kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta, które zapewnia mu puszystość. Dodatek cynamonu w przypadku ciasta z jabłkami i kruszonki w przypadku ciasta z truskawkami nadają im dodatkowy smak i chrupkość. Spróbujcie samodzielnie upiec takie ciasto i delektujcie się smakiem polskiej tradycji.

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …

Kulinaria
Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami

Jak przygotować oryginalne i zdrowe przekąski z suszonymi owocami W dzisiejszych czasach coraz większą popularność zdobywają zdrowe przekąski, które są nie tylko smaczne, ale również stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowej diety. Suszone owoce to świetny wybór, gdy chcemy się cieszyć smakiem i korzyściami zdrowotnymi różnorodnych owoców przez cały rok. W tym …