Przepisy na klasyczne polskie ciasto drożdżowe z owocami
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Przepisy na klasyczne polskie ciasto drożdżowe z owocami
W Polsce pieczenie ciasta drożdżowego z owocami to tradycja, która sięga wieków. Nie ma lepszego sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców niż umieszczenie ich w wilgotnym i puszystym cieście z drożdżami. W tym artykule przedstawiamy przepisy na kilka klasycznych polskich ciast drożdżowych z dodatkiem ulubionych owoców.
1. Ciasto drożdżowe z jabłkami
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 200ml ciepłego mleka
– 50g cukru
– 20g drożdży
– 100g masła
– 2 jajka
– 1kg jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozczyniamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Mieszamy je z cynamonem i łyżeczką cukru.
5. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone jabłka, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta można delikatnie naciąć nożem.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
1. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Składniki:
– 500g mąki pszennej
– 200ml ciepłego mleka
– 50g cukru
– 20g drożdży
– 100g masła
– 2 jajka
– 500g truskawek, umytych i pokrojonych
– 100g cukru
– 100g mąki
– 100g masła
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Rozczyniamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, jajka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy, aż powstanie kruszonka.
5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na dno blaszki do pieczenia. Na wierzch układamy pokrojone truskawki, a następnie posypujemy kruszonką.
6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu można polać je polewą czekoladową lub podawać bez dodatków.
Podsumowanie
Ciasto drożdżowe z owocami to nieodłączny element polskiej tradycji kulinarnej. Zarówno w przypadku ciasta z jabłkami, jak i z truskawkami, kluczem do sukcesu jest odpowiednie wyrośnięcie ciasta, które zapewnia mu puszystość. Dodatek cynamonu w przypadku ciasta z jabłkami i kruszonki w przypadku ciasta z truskawkami nadają im dodatkowy smak i chrupkość. Spróbujcie samodzielnie upiec takie ciasto i delektujcie się smakiem polskiej tradycji.