Łatwe domowe wino ze śliwek

Kulinaria

Masz dużo śliwek w domu, z którymi nie wiesz co zrobić? Nie masz pomysłu lub ochoty na żadne ciasto ze śliwkami? To co powiesz na łatwy przepis na wino ze śliwek? Pyszne, słodkie wino jest doskonałą opcją na wykorzystanie śliwek. Później zaś możesz w zimowe wieczory cieszyć się posmakiem cieplejszych dni lub podarować komuś domowe, dobre wino ze śliwek.
Jak taki trunek zrobić?

Do przygotowania łatwego i szybkiego wina ze śliwek potrzebujemy

– 15-20 kilogramów śliwek,
– 6 kilogramów cukru,
– drożdży winiarskich
– pożywkę dla drożdży winiarskich
– pektoenzymu.

Przygotowanie

Zaczynamy od oporządzenia owoców. Najpierw trzeba je umyć, przebrać – wyrzucamy nadgniłe i robaczywe owoce, i pozbyć się pestek. Ostatni etap w przygotowaniu owoców jest ich pokrojenie na mniejsze części i wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego.
Krok drugi to zrobienie syropu cukrowego do wina. Gotujemy 5 litrów wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy 3 kilogramy cukru i rozpuszczamy go. Powinien powstać w ten sposób syrop. Odstawiamy go do schłodzenia.
Kiedy będzie chłodny przelewamy go do owoców. Dodajemy do pojemnika jeszcze pektoenzym. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie dolewamy do pojemnika zimnej wody wraz z drożdżami i pożywką dla nich.
Zamykamy pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną.
Przez kolejny tydzień owoce powinny mocno fermentować. Kiedy ten proces się nieco uspokoi możemy dodać drugą porcję syropu cukrowego – robimy go z 4 litrów wody i 3 kilogramów cukru.
Po dodaniu tego syropu odstawiamy całość na co najmniej miesiąc.
Gdy fermentacja się spowolni po miesiącu możemy za pomocą sitka pozbyć się owoców z nastawu. Przelewamy wino przez sito do garnka lub pojemnika. Taki czysty płyn wlewamy do gąsiorka z rurką fermentacyjną aż wino stanie się klarowne.
Gdy się wyklaruje, a na dole pozostanie reszta osadu, zbieramy za pomocą rurki czyste wino. Przelewamy je do mniejszych butelek.
W teorii już jest gotowe, jednak po leżakowaniu będzie lepsze.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …