Łatwe domowe wino ze śliwek

Kulinaria

Masz dużo śliwek w domu, z którymi nie wiesz co zrobić? Nie masz pomysłu lub ochoty na żadne ciasto ze śliwkami? To co powiesz na łatwy przepis na wino ze śliwek? Pyszne, słodkie wino jest doskonałą opcją na wykorzystanie śliwek. Później zaś możesz w zimowe wieczory cieszyć się posmakiem cieplejszych dni lub podarować komuś domowe, dobre wino ze śliwek.
Jak taki trunek zrobić?

Do przygotowania łatwego i szybkiego wina ze śliwek potrzebujemy

– 15-20 kilogramów śliwek,
– 6 kilogramów cukru,
– drożdży winiarskich
– pożywkę dla drożdży winiarskich
– pektoenzymu.

Przygotowanie

Zaczynamy od oporządzenia owoców. Najpierw trzeba je umyć, przebrać – wyrzucamy nadgniłe i robaczywe owoce, i pozbyć się pestek. Ostatni etap w przygotowaniu owoców jest ich pokrojenie na mniejsze części i wrzucamy do pojemnika fermentacyjnego.
Krok drugi to zrobienie syropu cukrowego do wina. Gotujemy 5 litrów wody w garnku. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy 3 kilogramy cukru i rozpuszczamy go. Powinien powstać w ten sposób syrop. Odstawiamy go do schłodzenia.
Kiedy będzie chłodny przelewamy go do owoców. Dodajemy do pojemnika jeszcze pektoenzym. Całość mieszamy i odstawiamy na dwie godziny.
Po tym czasie dolewamy do pojemnika zimnej wody wraz z drożdżami i pożywką dla nich.
Zamykamy pojemnik pokrywą z rurką fermentacyjną.
Przez kolejny tydzień owoce powinny mocno fermentować. Kiedy ten proces się nieco uspokoi możemy dodać drugą porcję syropu cukrowego – robimy go z 4 litrów wody i 3 kilogramów cukru.
Po dodaniu tego syropu odstawiamy całość na co najmniej miesiąc.
Gdy fermentacja się spowolni po miesiącu możemy za pomocą sitka pozbyć się owoców z nastawu. Przelewamy wino przez sito do garnka lub pojemnika. Taki czysty płyn wlewamy do gąsiorka z rurką fermentacyjną aż wino stanie się klarowne.
Gdy się wyklaruje, a na dole pozostanie reszta osadu, zbieramy za pomocą rurki czyste wino. Przelewamy je do mniejszych butelek.
W teorii już jest gotowe, jednak po leżakowaniu będzie lepsze.

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …