Trzy pomysły na wykwintne ciasta świąteczne

Kulinaria

Świąteczny stół zawsze wygląda pięknie i wydaje się, że nic nie może sprawić, żeby był on jeszcze lepszy. Wystawne nakrycie i pięknie wyglądajace potrawy nadają mu wyjątkowego, odświętnego wyglądu. Jednak jeśli dodamy do niego piękne wykwintne ciasta świąteczne, zacznie on zapierać dech w piersiach naszych gości. Jakie ciasta możemy przygotować?

Wykwintne ciasta świąteczne na Boże Narodzenie

Warto postawić na klasykę. Będą to ciasta, które wszyscy znamy i kochamy i które nigdy nas nie zawiodły. Prawdziwym klasykiem będzie piernik, który zachwyca swoim korzennym smakiem. To właśnie takie smaki najbardziej kojarzą nam się ze świętami. Na wielu stołach koniecznością będzie też sernik, być może wiedeński. Ten szlachetny deser smakuje prawie każdemu i daje nam duże pole do popisu jeśli chodzi o dodatkowe składniki. Możemy zdecydować się na czekoladę, lub karmel, a może postawić na coś bardziej owocowego i odświeżającego? Mamy ogromne pole do popisu!

Szybkie ciasta bez pieczenia

Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, a święta są już za rogiem, możemy zdecydować się na przygotowanie szybkich ciast bez pieczenia. Nadal będą to wykwintne ciasta świąteczne, ale przygotowane nieco prostszy sposób. Możemy zdecydować się tutaj na klasyk, taki jak sernik na zimno, ale jeśli mamy jeszcze mniej czasu, dobrą opcją będzie ciasto toffi bez pieczenia. Przygotowujemy je bez żelatyny, a więc nie musimy czekać na to aż stężeje. Tak naprawdę, i jest ono gotowe do jedzenia tuż po zrobieniu. To świetne wyjście dla tych, którzy przed świętami są wyjątkowo zabiegani i nie mają czasu, żeby spędzić godziny w kuchni.

Klasyki w połączeniu z nowoczesnością

Jeśli nudzą nas tradycyjne ciasta świąteczne, możemy spróbować przygotować je w nieco bardziej nowoczesny sposób. Na przykład, do tradycyjnego jabłecznika możemy dodać ciekawe zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn. Takie dodatki zdecydowanie zmienią smak naszego ciasta i zaskoczą naszych gości. Możemy też przygotować ciekawy sernik, w którym nie ma ani grama twarogu. Bardzo często przygotowuje się serniki, które tymi sernikami właściwie nie są. Do tego celu możemy wykorzystać tofu, lub kaszę jaglaną. Takie ciasto będzie miało ciekawy i oryginalny smak. Jednocześnie, będą mogły jest jeść osoby, które nie jedzą mięsa i produktów odzwierzęcych. Będzie to też świetne dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy. Tego rodzaju nowoczesne ciasna nie tylko wyglądają świetnie, ale też mają bardzo ciekawy i nietuzinkowy smak.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …