Groszek cukrowy – jak przyrządzić?

Kulinaria

Groszek cukrowy jest smaczny, szczególnie kiedy jest w sezonie. Można go jeść na surowo, ale świetnie będzie też smakował, jeśli przygotujemy go na patelni. Co więcej, jest on bardzo zdrowy, więc zdecydowanie warto go jeść. Groszek cukrowy jak przyrządzić? Najlepiej najprostszą metodą, która nie zabije jego naturalnego smaku. Podpowiadamy jak to zrobić!

Potrzebne składniki:

250 gramów groszku cukrowego
Oliwa z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz z młynka
Papryka w płatkach do podania

Groszek cukrowy jak przyrządzić?

Należy zacząć od dokładnego umycia i osuszenia groszku. Warto go włożyć do wody na kilkanaście minut, żeby pozwolić brudowi i resztkom ziemi odczepić się od warzyw. W ten sposób będziemy mieć pewność, że są one na pewno czyste. Następnie, należy odciąć końcówki od groszku i oderwać od niego łyko. Pozbywamy się twardych elementów, które przeszkadzają w komfortowym jedzeniu.
Przygotować patelnię i rozgrzać na niej nieco oliwy z oliwek. Warto zadbać o to, żeby oliwa była dobrej jakości, bo jest w niej dużo smaku, który przejdzie na groszek. Wrzucamy warzywa na patelnię i dodajemy do nich sól i pieprz do smaku. Sól można zupełnie pominąć, ale dodaje ona sporo smaku. Podsmażamy całość mieszając co chwilę. Groszek powinien być na patelni przez około 4, do 5 minut. Powinien on delikatnie zmięknąć, ale zależy nam na tym, żeby pozostał on lekko chrupiący. To właśnie taki będzie najsmaczniejszy. Nie należy smażyć go za długo, bo oliwa może zacząć się palić, co nie tylko kompletnie zepsuje smak dania, ale też może być bardzo niebezpieczne.
Tak przygotowany groszek cukrowy należy jeść od razu po usmażeniu i nie pozwolić mu wystygnąć. Układamy go na talerzu, na przykład jako dodatek do obiadu i posypujemy solą morską (można to pominąć po raz kolejny) i płatkami papryki. Takie dodatki świetnie podkreślą smak samego groszku i sprawią, że będzie on bardziej wyrazisty. Smacznego!

Jak jeść groszek cukrowy?

To świeże warzywo najlepiej smakuje samo, ale możemy też przygotować je jako dodatek do innych dań. Świetnie będzie on smakował z różnego rodzaju mięsami, bo dobrze odświeży smak całego dania. Będzie też dobrym dodatkiem do łososia, podobnie jak inne zielone warzywa. Warto jednak pamiętać, że równie dobrze smakuje on sam w sobie, zarówno surowy, i jak z patelni. Możemy też ugotować go na parze lub w wodzie, ale warto pamiętać, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby zachował on swoją chrupkość. Będzie to też świetna przekąska między posiłkami.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …