Nowoczesne przepisy na dania wigilijne
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Wigilia to przedsmak najpiękniejszych świąt w ciągu roku, kiedy to nie tylko obchodzi się narodziny Jezusa, ale także spożywa dwanaście potraw. W niektórych domostwach jest im mniej, a wraz z duchem czasu od niektórych zupełnie się odchodzi. Czy to coś złego? Ani trochę, być może te nowe smaki przyjmą się na dobre?
Nowoczesność na świątecznym stole
Tradycja to rzecz święta, jak rzecze przysłowie, jednak także w kuchni następują zmiany i dania, które gotowały babcie i prababcie, zostają zastąpione przez prostsze potrawy, nie oznacza to jednak, że traci się jakieś wartości odżywcze – dania te wciąż pozostają utrzymane w odpowiedniej tonacji.
Jeśli spróbuje się wyszukać „dania wigilijne przepisy nowoczesne”, internet podpowie wiele przepisów, które także zawierają w sobie ryby i są daniami postnymi, które można zaserwować bliźnim na wigilijnym stole i cieszyć się zachowaniem tradycji dwunastu potraw w nowszym wydaniu.
„Dania wigilijne przepisy nowoczesne” to wskazówka, co zaserwować także osobom, które nie są przekonane do pewnym składników czy produktów w kuchni lub nie myślały do tej pory o zmianie – a taki dorsz zamiast karpia przecież również się sprawdzi. Można także tradycyjny barszcz czerwony z uszkami zaserwować z naleśnikową sakiewką z ukrytym w środku farszem grzybowym – nowy smak może zachwycić wielu gości.
Dorsz w porach
W miejsce karpia inna ryba, równie aromatyczna i smaczna.
Składniki:
– 500 g filetu z dorsza
– 100 ml oliwy z oliwek
– 20 g masła
– 2 pory (tylko biała część)
– 1 cytryna
– 100 ml śmietany 18%
– 1 pęczek koperku
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
– szczypta pieprzu czarnego
– szczypta soli
Wykonanie
Koperek drobno pokroić, pora przekroić po długości na pół, umyć, drobno pokroić w pół-plastry, posiekać czosnek z cytryny, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Filety umyć, upewniając się, że nie mają ości, pokroić na porcje około 100 g.
W misce wymieszać oliwę, sól, skórkę z cytryny i pieprz cytrynowy, dodać część koperku. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć rybę.
Na patelni rozgrzać oliwę z odrobiną masła, obsmażyć na niej rybę z obu stron, przełożyć na talerz.
Na tej samej patelni obsmażyć pora, oprószyć go delikatnie mąką, dodać śmietanę, sok z cytryny i czosnek. W sosie na powrót umieścić rybę. Całość gotować pod przykryciem, aż sos zgęstnieje, a ryba dojdzie w środku. Całość doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu, na koniec wymieszać z posiekanym koperkiem. Filety podawaj na porowym sosie.