Ile czasu piec polędwiczki wieprzowe?

Kulinaria

Polędwiczki wieprzowe to jedno z bardziej szlachetnych elementów tuszy wieprzowej. Znajduje się w pobliżu tylnej części schabu. W podstawowym rozbiorze często zalicza się je do schabu.

Polędwiczki są pyszne, jednak wymagają skrupulatnej obróbki termicznej, aby były wystarczająco wypieczone i niewysuszone. Zadanie to jest dość wymagające, jednak znając podstawowe zasady, przygotowanie takiej potrawy nie jest niemożliwe.

Charakterystyka polędwiczek wieprzowych

Jest to stosunkowo cienki a długi mięsień. Jego ukrwienie jest nieco większe w porównaniu do ukrwienia mięsa schodowego. Mają za to nieco więcej tłuszczu, dlatego są smaczniejsze niż pieczony schab, który przeciągnięty robi się suchy i wiórowaty.

Co można przygotować z polędwiczek wieprzowych?

Ten rodzaj mięsa jest bardzo uniwersalny. Nadaje się do pieczenia, duszenia, a nawet smażenia. Pieczona wymaga odpowiedniej temperatury i czasu. Duszona wymaga wcześniejszego podsmażenia, aby zatrzymać soki i tłuszcz wewnątrz sztuki mięsa. Smażona polędwiczka może być smażona w kawałku albo można przygotować z niej kotlety. Potłuczone kotlety a’la schabowe będą bardzo podobne do tradycyjnych kotletów, ale mogą być nieco bardziej soczyste. Nie praktykuje się jednak smażenia polędwiczek odseparowanych od schabu ze względu na to, że można przygotować z nich bardziej wykwintne potrawy.

Jak przygotować pieczone polędwiczki wieprzowe?

Polędwiczki należy umyć, odsączyć z wody, pokroić na kawałki o grubości 1,5- 2 cm i przyprawić. Można użyć zwykłych przypraw albo marynaty. Najprościej będzie posypać porcje mięsa solą, pieprzem i ziołami. Można użyć gotowej mieszanki do mięsa wieprzowego lub ziół prowansalskich. Marynatę można przygotować na bazie oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Zmieszaj pół łyżeczki: słodkiej papryki, ziół prowansalskich, ćwierć łyżeczki soli, pieprzu i łyżeczka soku z cytryny. Natrzyj mięso. Tak przygotowane mięso odstaw na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Ile czasu piec polędwiczki wieprzowe?

Aby polędwiczki nie wyschły, należy piec je w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Optymalna temperatura pieczenia to 160 – 170 stopni. To ile czasu piec polędwiczki wieprzowe zależy od grubości plastrów. Jeśli grubość kawałów mięsa mieści się w granicach 1,5 – 2cm to czas pieczenia powinien wynosić ok. 2h. Jeśli kawałki mięsa są cieńsze lub grubsze to czas pieczenia trzeba odpowiednio skrócić, lub wydłużyć. Wówczas trzeba sprawdzać, czy mięso jest już wystarczająco upieczone.

Polędwiczki wieprzowe to wybrnę mięso, które trzeba umieć przygotować. Źle upieczone mięso, może okazać się suche i niesmaczne. Wybór nieodpowiedniego sposobu pieczenia również może zepsuć smak czy strukturę. Podobnie zresztą jak zbyt wysoka temperatura pieczenia. Zanim zabierzesz się za przygotowanie polędwiczek wieprzowych, zapoznaj się z parametrami ich pieczenia.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …