Jak zrobić szybkie tosty w jajku i mleku?

Kulinaria

Szukasz pysznego i szybkiego sposobu na zdrowe śniadanie? Z pewnością masz w kuchni trochę chleba, kilka jajek i karton mleka. Jeśli tak jest, możesz przygotować smaczne tosty w jajku i mleku z naszego przepisu. To przepis na zbilansowane śniadanie, które będzie smakować niemal każdemu. Możemy przygotować je zarówno na słono, jak i na słodko. My przedstawiamy przepis na podstawową wersję tostów, która można dowolnie modyfikować. Oto jak to zrobić!

Składniki

dwie kromki chleba, najlepiej tostowego
jedno całe jajko
łyżka mleka
sól i pieprz
olej lub masło do smażenia

Tosty w jajku i mleku – przygotowanie

Zacznij od przygotowania głębokiego talerza, do którego włożysz jajko. Pomieszaj je przez chwilę widelcem, aż białko kompletnie pomiesza się z żółtkiem. Następnie dodaj łyżkę mleka, sól i pieprz i wszystko Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej odrobinę oleju lub masła na patelni. Maczaj chleb wy miksturze jajecznej i układaj na patelni. Świetnie sprawdzi się też tutaj chleb, który jest nieco zleżały. Ten przepis to świetna metoda na to, jak uratować go przed wyrzuceniem do śmietnika.Smaż po jednej stronie przez około trzy minuty, do momentu aż jajko się zetnie później przewróć tosty i smaż jeszcze przez dwie minuty na drugiej stronie. Tosty powinny być złociste i lekko chrupiące. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo w przeciwnym razie mogą nabrać nieco gorzkiego smaku. Smacznego!

Z czym podawać tosty w jajku?

Możliwości jest bardzo dużo, gdyż jest to bardzo uniwersalne danie. Możemy podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie smakować będą one z różnego rodzaju dżemami owocowymi lub miodem, a także z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Jeśli mamy ochotę na wytrawne śniadanie, podczas smażenia możemy położyć na tosty kawałek żółtego sera i szynki. Ser roztopi się i będzie pyszny i ciągnący, kiedy zabierzemy się do jedzenia naszych tostów. Jak widać, możliwości jest bardzo dużo i zdecydowanie warto eksperymentować z tym daniem. Wiele dodatków będzie do niego świetnie pasować.
Możemy też spróbować dodać różnego rodzaju przyprawy do samej mikstury jajecznej. Świetnie smakować będą tutaj suszone pomidory w proszku, oregano lub zioła prowansalskie. Tak naprawdę, wszystko zależy od tego jakie przyprawy lubimy. Do tostów na słodko można dodać też nieco kakao, dzięki któremu nabiorą one pysznego, czekoladowego smaku. Bardzo dobrze pasować też będzie odrobina cynamonu, szczególnie jeśli nałożymy na nie później dżem jabłkowy.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …