Jak zrobić szybkie tosty w jajku i mleku?

Kulinaria

Szukasz pysznego i szybkiego sposobu na zdrowe śniadanie? Z pewnością masz w kuchni trochę chleba, kilka jajek i karton mleka. Jeśli tak jest, możesz przygotować smaczne tosty w jajku i mleku z naszego przepisu. To przepis na zbilansowane śniadanie, które będzie smakować niemal każdemu. Możemy przygotować je zarówno na słono, jak i na słodko. My przedstawiamy przepis na podstawową wersję tostów, która można dowolnie modyfikować. Oto jak to zrobić!

Składniki

dwie kromki chleba, najlepiej tostowego
jedno całe jajko
łyżka mleka
sól i pieprz
olej lub masło do smażenia

Tosty w jajku i mleku – przygotowanie

Zacznij od przygotowania głębokiego talerza, do którego włożysz jajko. Pomieszaj je przez chwilę widelcem, aż białko kompletnie pomiesza się z żółtkiem. Następnie dodaj łyżkę mleka, sól i pieprz i wszystko Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej odrobinę oleju lub masła na patelni. Maczaj chleb wy miksturze jajecznej i układaj na patelni. Świetnie sprawdzi się też tutaj chleb, który jest nieco zleżały. Ten przepis to świetna metoda na to, jak uratować go przed wyrzuceniem do śmietnika.Smaż po jednej stronie przez około trzy minuty, do momentu aż jajko się zetnie później przewróć tosty i smaż jeszcze przez dwie minuty na drugiej stronie. Tosty powinny być złociste i lekko chrupiące. Uważaj, żeby ich nie przypalić, bo w przeciwnym razie mogą nabrać nieco gorzkiego smaku. Smacznego!

Z czym podawać tosty w jajku?

Możliwości jest bardzo dużo, gdyż jest to bardzo uniwersalne danie. Możemy podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie smakować będą one z różnego rodzaju dżemami owocowymi lub miodem, a także z kremem czekoladowym lub masłem orzechowym. Jeśli mamy ochotę na wytrawne śniadanie, podczas smażenia możemy położyć na tosty kawałek żółtego sera i szynki. Ser roztopi się i będzie pyszny i ciągnący, kiedy zabierzemy się do jedzenia naszych tostów. Jak widać, możliwości jest bardzo dużo i zdecydowanie warto eksperymentować z tym daniem. Wiele dodatków będzie do niego świetnie pasować.
Możemy też spróbować dodać różnego rodzaju przyprawy do samej mikstury jajecznej. Świetnie smakować będą tutaj suszone pomidory w proszku, oregano lub zioła prowansalskie. Tak naprawdę, wszystko zależy od tego jakie przyprawy lubimy. Do tostów na słodko można dodać też nieco kakao, dzięki któremu nabiorą one pysznego, czekoladowego smaku. Bardzo dobrze pasować też będzie odrobina cynamonu, szczególnie jeśli nałożymy na nie później dżem jabłkowy.

 

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …