Sprawdzone przepisy na dietetyczne zupy
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Zupy są świetne, kiedy jesteśmy na diecie. Ich głównymi składnikami są warzywa, a więc znajdziemy w nich bardzo dużo witamin i minerałów. Co więcej, są pyszne! Oto najlepsze przepisy na dietetyczne zupy. Znajdź swoją ulubioną!
Dlaczego warto jeść zupy?
Przede wszystkim, zupy pozwalają przemycić nieco warzyw do diety. Jeśli normalnie nie przepadamy za ich smakiem, warto spróbować dodać jeden zupy. Może się okazać, że nawet zielenina, która wcześniej zupełnie nam nie smakowała, teraz stanie się naszą ulubioną. Oprócz tego, zupy są szybkie w przygotowaniu i tanie. Niskokaloryczne zupy nadadzą się zarówno na upalne dni jak i chłodne wieczory. Mogą być rozgrzewające, ale też orzeźwiające, takie jak chłodniki. Zdecydowanie warto je jeść.
Przepisy na dietetyczne zupy
Niskokaloryczna zupa z brokułów
Składniki:
500 g brokułów
150 g świeżego szpinaku
jedna duża cebula
3 ząbki czosnku
jedna łyżeczkę oliwy
500 ml bulionu
sok z cytryny
20 g migdałów w płatkach
świeże oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją przez chwilę w garnku. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Zalewamy czosnek i cebulę bulionem i dodajemy brokuły. Po około 15 minutach, dodajemy szpinak oraz oregano. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Wszystko miksujemy blenderem i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Płatki migdałowe warto podsmażyć na suchej patelni i dodać do miseczek z zupą kropkę smacznego!
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Składniki:
1,5 l bulionu
1,5 kg świeżych pomidorów
60 g ryżu
sera gorgonzola lub sera pleśniowego
bazylia
sól i pieprz
Przygotowanie:
sparz pomidory i obierz je ze skórki. Wykrój szypułki i pokrój pomidory w kostkę. Włóż je do garnka i gotuj do momentu, aż powstanie pomidorowa pasta. Przetrzyj ją przez sito, żeby pozbyć się pestek. Do pasty dodajemy bulion i ryż. Gotujemy aż ryż zmięknie i doprawiamy pieprzem, solą i bazylią. Do miseczek dodajemy trochę sera pleśniowego i dekorujemy bazylią. Smacznego!
Pyszna oczyszczająca zupa jarzynowa
Składniki:
400 g kalafiora
200 g selera
100 g pietruszki
150 g ziemniaka
Biała część pora
200 g cebuli
3 ząbki czosnku
sok cytryny
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
ziele angielskie i liść laurowy
litr bulionu
jedna łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
trochę koperku
Przygotowanie:
obierz wszystkie warzywa i pokrój je w małą kostkę a kalafiora Podziel na mniejsze różyczki. Na oliwie podsmaż pokrojonego pora, cebulę i czosnek, który wcześniej przecisnę łaś przez praskę. Do całości Dodaj bulion i pozostałe warzywa, a także liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez około pół godziny, do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Dopraw gałką muszkatołową, koperkiem sokiem z cytryny solą i pieprzem. Smacznego!