Doskonałe frytki z batatów w piekarniku
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się być wege. Nic w tym dziwnego, ponieważ wegetarianie czują się bardzo często lekko i jeżeli tylko zdecydujemy się zrezygnować z jedzenia mięsa, być może poprawi to także nasz nastrój i ogólne samopoczucie. Coraz więcej osób nie ma pojęcia, że przykładowo cierpi na jakieś dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dlatego nie powinniśmy zapominać o tym, że wykluczenie mięsa może nam w tym pomóc. Jakie więc dania warto spożywać, jeżeli na co dzień mamy bardzo poważny problem ze strony naszych jelit?
Dania bez mięsa coraz bardziej popularne
Zdecydowanie dania bez mięsa królują w ostatnich latach w kuchni wielu światowych gwiazd. To właśnie sławne osoby wylansowały taką modę na brak produktów mięsnych w diecie. Na pewno duże znaczenie ma tutaj światopogląd wielu ludzi, ponieważ między innymi nie chcą aby zwierzęta cierpiały lub też nie chcą także przyczynić się do wzrostu zanieczyszczeń na naszej planecie. Jednak nie powinniśmy zapominać o tym, że bardzo ważne w tym przypadku jest także spojrzenie na nasz organizm tak ogólnie i zastanowienie się, czy rzeczywiście mięso nam nie szkodzi. Czasem może okazać się, że czujemy się źle, ponieważ mamy różnorodne alergie pokarmowe i tym samym nasze jelita źle znoszą mięso. Jednak gdy spożywamy mięso także może okazać się, że nie mamy pewnych enzymów trawiennych, które je rozkładają lub też za mało dobrych bakterii w jelitach. Powodów może być bardzo wiele i jeżeli nie czujemy się dobrze powinny to być pierwsze produkty, które należy wykluczyć z diety. Jakie więc dania możemy przygotowywać sobie z warzyw?
Popularne frytki z batatów w piekarniku
Na pewno bardzo popularne w ostatnim czasie stały się frytki z batatów w piekarniku. Coraz więcej osób decyduje się na ich przyrządzenie, ponieważ frytki z batatów w piekarniku bardzo łatwo jest wykonać nawet jeżeli nie mamy zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Nie powinniśmy zapominać jednak o ich wcześniejszym zamarynowaniu, aby były chrupiące i smaczne. Przygotowując takie danie, musimy najpierw obrać bataty i kolejno pokroić je w cienkie plastry i w słupki. Kolejno należy przygotować odpowiednią marynatę, w której będziemy obtaczać nasze frytki. Przyda nam się do tego oliwa oraz czosnek, a także sól i pieprz, jak również dużo czerwonej papryki. Możemy także dodać do niej inne składniki i w tak przygotowanej marynacie należy obtaczać frytki i układać je na papierze do pieczenia. Gdy już się upieką, możemy także posypać je papryką.