Za słona zupa! Co robić?

Kulinaria

Przesolenie zupy zdarza się bardzo często, nawet najbardziej doświadczonej osobie w kuchni. Bardzo łatwo jest wsypać trochę za dużo soli, która popsuje smak naszej zupy. Czy należy wtedy zrezygnować z dalszego gotowania i wyrzucić posiłek? Absolutnie nie! Nie poddawaj się, jeśli twoja zupa jest trochę za słona. Co można wtedy zrobić? Za słona zupa co robić? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Przesoliłam zupę! Co teraz?

Wyobraź sobie, że gotujesz swoją ulubioną zupę. Dodałaś do niej już wszystkie składniki: starannie obrane warzywa, dobrej jakości mięso i pachnące zioła. Wszystko wygląda fantastycznie i już Nie możesz się doczekać, aż nalejesz sobie porcję swojego dania. Ale zanim to zrobisz, musisz dodać do niej jeszcze nieco soli. Łapiesz za solniczkę i przypadkiem dodajesz jej dużo za dużo. Zupa smakuje teraz okropnie. Nie czuć w niej żadnych składników, oprócz tej nieszczęsnej soli. Czy oznacza to, że musimy ją wyrzucić? Nie! Przedstawiamy kilka sposobów na to, jak uratować przesoloną zupę. Oto one!

Za słona zupa co robić? Cztery sprawdzone sposoby!

Przesolenie zupy to nie koniec świata! Przedstawiamy cztery sprawdzone sposoby jak uratować nasze danie, jeśli przypadkiem dodamy do niego za dużo soli. To bardzo łatwe! Zobacz sama! Oto nasze sposoby:
1. Obierz surowego ziemniaka i w całości wrzuć go do zupy. Pogotuj go przez chwilę z całym wywarem, po czym wyjmij go i sprawdź czy danie smakuje lepiej. Ziemniaki naturalnie wyciągają sól z dań i powinny sprawić, że zupa będzie mniej słona. Taki proces można powtórzyć 2 razy, jeśli jeden ziemniak nie wystarczył.
2. Do zupy wrzuć woreczek ryżu i postępuj z nim podobnie jak z ziemniakami. Gotuj go przez jakieś 10 minut, po czym wyjmij mi i sprawdź, czy smak zupy się poprawił. Ryż ma podobne działanie do ziemniaków i powinien wyciągnąć dużą część soli z naszej zupy.
3. Oddziel żółtko od białka jajka i wrzuć samo białko do zupy. Poczekaj aż zetnie się i pogotuje chwilkę z zupą. Następnie, weź łyżkę cedzakową i zbierz białko z powierzchni zupy. Kiedy białko jajka ścina się, wchłania ono sól, podobnie jak ryż i ziemniaki. Co więcej, łatwo jest zebrać jest powierzchni zupy.
4. Jeśli zupa jest tylko delikatnie przesolona, warto dodać do niej nieco jogurtu lub śmietany. Złagodzi ona intensywny smak soli i danie znowu będzie pyszne. Warto pamiętać, żeby do śmietany najpierw dodać nieco gorącej zupy, wymieszać i dopiero później wlać całość do garnka. W innym przypadku, śmietana może się ściąć i stworzyć dziwne grudki na powierzchni zupy.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …