Za słona zupa! Co robić?

Kulinaria

Przesolenie zupy zdarza się bardzo często, nawet najbardziej doświadczonej osobie w kuchni. Bardzo łatwo jest wsypać trochę za dużo soli, która popsuje smak naszej zupy. Czy należy wtedy zrezygnować z dalszego gotowania i wyrzucić posiłek? Absolutnie nie! Nie poddawaj się, jeśli twoja zupa jest trochę za słona. Co można wtedy zrobić? Za słona zupa co robić? Oto kilka sprawdzonych sposobów!

Przesoliłam zupę! Co teraz?

Wyobraź sobie, że gotujesz swoją ulubioną zupę. Dodałaś do niej już wszystkie składniki: starannie obrane warzywa, dobrej jakości mięso i pachnące zioła. Wszystko wygląda fantastycznie i już Nie możesz się doczekać, aż nalejesz sobie porcję swojego dania. Ale zanim to zrobisz, musisz dodać do niej jeszcze nieco soli. Łapiesz za solniczkę i przypadkiem dodajesz jej dużo za dużo. Zupa smakuje teraz okropnie. Nie czuć w niej żadnych składników, oprócz tej nieszczęsnej soli. Czy oznacza to, że musimy ją wyrzucić? Nie! Przedstawiamy kilka sposobów na to, jak uratować przesoloną zupę. Oto one!

Za słona zupa co robić? Cztery sprawdzone sposoby!

Przesolenie zupy to nie koniec świata! Przedstawiamy cztery sprawdzone sposoby jak uratować nasze danie, jeśli przypadkiem dodamy do niego za dużo soli. To bardzo łatwe! Zobacz sama! Oto nasze sposoby:
1. Obierz surowego ziemniaka i w całości wrzuć go do zupy. Pogotuj go przez chwilę z całym wywarem, po czym wyjmij go i sprawdź czy danie smakuje lepiej. Ziemniaki naturalnie wyciągają sól z dań i powinny sprawić, że zupa będzie mniej słona. Taki proces można powtórzyć 2 razy, jeśli jeden ziemniak nie wystarczył.
2. Do zupy wrzuć woreczek ryżu i postępuj z nim podobnie jak z ziemniakami. Gotuj go przez jakieś 10 minut, po czym wyjmij mi i sprawdź, czy smak zupy się poprawił. Ryż ma podobne działanie do ziemniaków i powinien wyciągnąć dużą część soli z naszej zupy.
3. Oddziel żółtko od białka jajka i wrzuć samo białko do zupy. Poczekaj aż zetnie się i pogotuje chwilkę z zupą. Następnie, weź łyżkę cedzakową i zbierz białko z powierzchni zupy. Kiedy białko jajka ścina się, wchłania ono sól, podobnie jak ryż i ziemniaki. Co więcej, łatwo jest zebrać jest powierzchni zupy.
4. Jeśli zupa jest tylko delikatnie przesolona, warto dodać do niej nieco jogurtu lub śmietany. Złagodzi ona intensywny smak soli i danie znowu będzie pyszne. Warto pamiętać, żeby do śmietany najpierw dodać nieco gorącej zupy, wymieszać i dopiero później wlać całość do garnka. W innym przypadku, śmietana może się ściąć i stworzyć dziwne grudki na powierzchni zupy.

 

Kulinaria
Sprawdzone porady, jak zrobić mięso na burgery

Domowe burgery w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Coraz więcej osób decyduje się na przyrządzenie ich w domu, ponieważ dzięki temu mamy świadomość, że wykonane przez nas danie będzie smaczne i zdrowe. Dodatkowo jeżeli cierpimy na jakieś alergie lub też nietolerancje pokarmowe wiemy, jakie składniki są tam dodane. Dzięki …

Kulinaria
Kotlet z ziemniakami na niedzielę – tradycja?

Człowiek coraz chętniej eksperymentuje w kuchni z nowymi produktami czy smakami, ale są dania, które nie tylko kojarzą się z tym, co jadło się jako dziecko, lecz są tradycją – posiłkami, na które przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Czy znając wiele takich dań, można zastanowić się, czy ziemniaki …

Kulinaria
Najlepsze pączki w 5 min – jak przygotować?

Coraz więcej osób bardzo często zastanawia się, jakie słodkości przygotować na deser podczas ważnych uroczystości. Nie powinniśmy zapominać o tym, że tak naprawdę jest bardzo wiele pomysłów, dzięki którym możemy szybko przyrządzić pyszne smakołyki. Na co warto w tym przypadku się zdecydować? Pyszne smakołyki dla każdego Przede wszystkim powinniśmy pamiętać …