Pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Pierś z indyka jest bardzo zdrowa i stanowi ciekawą alternatywę dla piersi z kurczaka. Smakuje nieco inaczej, bo jest delikatniejsza, ale można przyrządzić ją na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, ma ona mniej kalorii, niż pierś kurczaka i dostarczy nam wiele witamin. Oto nasz pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!
Pomysł na obiad z indyka – pierś w sosie ze szpinakiem
Składniki
Podwójna pierś z indyka
150 g szpinaku
200 g śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów
trochę oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Przygotowanie
Zacznij od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym piersi z indyka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wyciśnij czosnek w wyciskarce i dopraw nim mięso. Dodaj też oliwę, sól i pieprz. Tak przygotowane piersi odstaw na pół godziny. Następnie, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, bo będzie suche.
Umyj szpinak i wrzuć go na patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj czosnek i trochę wody i duś całość przez chwilę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo wtedy staje się on bardzo gorzki i może popsuć smak całego dania. Lepiej być ostrożnym. Następnie, Dodaj pokrojone suszone pomidory i za hartowaną śmietanę. Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu, dodaj podsmażone mięso i wymieszaj jest sosem. Całość warto dusić jeszcze przez jakieś 3 minuty. Smacznego!
Pierś z indyka faszerowana mięsem mielonym i suszonymi śliwkami
Składniki
1 kg piersi z indyka
250 g mięsa mielonego
kilka suszonych śliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonej papryki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
zacznij od umycia i pokrojenia piersi z indyka. Podziel je na długie, wąskie płaty, które później będziemy zawijać w rolady. Postaraj się, żeby mięso nie było w zbyt grubych plastrach. Natrzyj mięso marynatą z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzu i czosnku. Zostaw je na godzinę.
Podsmaż mięso mielone na patelni. Dodaj do niego suszone śliwki i wymieszaj całość. Do mięsa Dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, w ilościach jakie lubisz. Na płacie z piersi indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem. Możesz też spiąć ją wykałaczkami. Następnie, włóż całość do brytfanny i piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 ° celsiusza. Obserwuj mięso i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ziemniakami i sałatką. Smacznego!