Pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Kulinaria

Pierś z indyka jest bardzo zdrowa i stanowi ciekawą alternatywę dla piersi z kurczaka. Smakuje nieco inaczej, bo jest delikatniejsza, ale można przyrządzić ją na wiele przeróżnych sposobów. Co więcej, ma ona mniej kalorii, niż pierś kurczaka i dostarczy nam wiele witamin. Oto nasz pomysł na obiad z indyka – dwa sprawdzone przepisy!

Pomysł na obiad z indyka – pierś w sosie ze szpinakiem

 

Składniki

Podwójna pierś z indyka
150 g szpinaku
200 g śmietany 18%
kilka suszonych pomidorów
trochę oleju roślinnego
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

Przygotowanie

Zacznij od umycia i osuszenia ręcznikiem papierowym piersi z indyka. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Wyciśnij czosnek w wyciskarce i dopraw nim mięso. Dodaj też oliwę, sól i pieprz. Tak przygotowane piersi odstaw na pół godziny. Następnie, rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż mięso z każdej strony. Nie smaż go zbyt długo, bo będzie suche.
Umyj szpinak i wrzuć go na patelnię z odrobiną oliwy. Dodaj czosnek i trochę wody i duś całość przez chwilę. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, bo wtedy staje się on bardzo gorzki i może popsuć smak całego dania. Lepiej być ostrożnym. Następnie, Dodaj pokrojone suszone pomidory i za hartowaną śmietanę. Wymieszaj wszystko, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Na końcu, dodaj podsmażone mięso i wymieszaj jest sosem. Całość warto dusić jeszcze przez jakieś 3 minuty. Smacznego!

Pierś z indyka faszerowana mięsem mielonym i suszonymi śliwkami

 

Składniki

1 kg piersi z indyka
250 g mięsa mielonego
kilka suszonych śliwek
ząbek czosnku
łyżeczka miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonej papryki
trochę oliwy z oliwek
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

zacznij od umycia i pokrojenia piersi z indyka. Podziel je na długie, wąskie płaty, które później będziemy zawijać w rolady. Postaraj się, żeby mięso nie było w zbyt grubych plastrach. Natrzyj mięso marynatą z oliwy, miodu, cynamonu, suszonej papryki, pieprzu i czosnku. Zostaw je na godzinę.
Podsmaż mięso mielone na patelni. Dodaj do niego suszone śliwki i wymieszaj całość. Do mięsa Dodaj sól, pieprz i mieloną paprykę, w ilościach jakie lubisz. Na płacie z piersi indyka rozłóż mielone mięso ze śliwkami. Zawiń w roladę i obwiąż sznurkiem. Możesz też spiąć ją wykałaczkami. Następnie, włóż całość do brytfanny i piecz przez około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 ° celsiusza. Obserwuj mięso i pilnuj, żeby się nie przypaliło. Podawaj z ziemniakami i sałatką. Smacznego!

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …