Jakie warzywa na rosół będą najlepsze?

Kulinaria

Rosół to tradycyjna polska zupa, którą przygotowuje się w niemal każdym domu. Co więcej, wydaje się, że każdy ma na nią swój własny, unikalny przepis. Jaki jest klucz udanego domowego rosołu? Jak przygotować rosół, który będzie smakował każdemu?

Podstawą rosołu jest dobre mięso

Odpowiednie mięso jest kluczem dobrego rosołu. Powinniśmy kupić je od zaufanego rzeźnika, a najlepiej od hodowcy. Dużo będzie zależało tutaj od tego jak dane kurczak był traktowany i czym był karmiony. Na rosół będziemy potrzebować jednego całego kurczaka o wadze około 2 kg. Zamiast tego, możemy użyć też 2 dużych ud jednego korpusu kurczaka z szyją i skrzydełkami. Niezależnie od tego którą opcję wybierzemy, powinniśmy mieć 2 kg samego mięsa. To właśnie dobra jakość tego mięsa zadecyduje o smaku naszej zupy.
Niektórzy decydują się też na dodanie podrobów, takich jak serduszka, czy żołądki. Możemy też dodać wołowinę, około 300 g. Dobrze sprawdzi się tutaj antrykot i szpondra. Wszystkie te składniki wzbogacają smak naszej zupy, ale to, czy dany posmak będzie nam odpowiadał jest wyłącznie kwestią gustu. Warto nieco poeksperymentować z dodatkowymi rodzajami mięsa.

Najlepsze warzywa na rosół

Kolejnym składnikiem, który będzie grał dużą rolę w smaku naszego rosołu, będą warzywa. Ale będziemy potrzebować tutaj włoszczyzny, czyli marchewek, pietruszki, natki pietruszki, selera i pora. Niektórzy decydują się na dodanie też liścia kapusty.
Podobnie jak w przypadku mięsa przez ogromną rolę będzie tutaj grała jakość naszych warzyw. Powinny one rosnąć w naturalnych warunkach bez sztucznych nawozów. Najlepiej kupić je od rolnika, lub z lokalnego warzywniaka. Lepiej odpuścić sobie tanie warzywa z supermarketu, bo zazwyczaj są one importowane, przez co mają dużo gorszą jakość. Warto wiedzieć też jak wyglądają dojrzałe warzywa, żeby przypadkiem nie kupić tych niedojrzałych. Takie mogą być trudniejsze do przygotowania i mogą też mieć gorszy smak.

Wybierając dobre warzywa na rosół będziemy mieć pewność, że nasza zupa będzie pyszna i pożywna. Rosołu nie warto też odchudzać, bo przez to traci on swój wyjątkowy smak. Zupa ta powinna być tłusta, bo to właśnie to sprawia, że jest taka pyszna. Z drugiej strony, przez cały zawarty w niej tłuszcz, nie powinniśmy jadać jej zbyt często, gdyż może ona wpływać na naszą wagę i poziom cholesterolu we krwi. Rosół powinien być zupą, którą jemy od święta i dlatego nie warto tutaj iść na kompromisy i kupować tanich składników wątpliwej jakości.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …