Domowy budyń dla dziecka

Kulinaria

Dzieci, jak i dorośli, lubią desery, jednak szukając tych przeznaczonych, zdecydowanie częściej i uważniej czyta się etykiety, bowiem nie chce się serwować im żadnej chemii. Czy można przygotować deser, co do którego będzie pewność, że pozbawiony jest wszelkich konserwantów? Można przyrządzić budyń domowy dla dziecka, które ucieszy się z takiego deseru, a rodzic będzie zadowolony, że wie, co ono je.

Smaczny deser dla każdego

Budyń to gotowana na parze, lekkostrawna potrawa o puszystej strukturze. To właśnie jej lekkostrawność oraz konsystencja sprawiają, że chętnie sięga się po budynie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, chce przygotować podwieczorek, który wpłynie także na poprawę humoru, czy będzie dobrym akcentem kończącym obiad.

W sklepach dostępne są budynie wielu producentów. Wśród nich znaleźć można opakowania budyniu, z którego po przyrządzeniu powstanie nawet do czterech porcji deseru, są także opakowania budyni, które przygotowuje się w jednym kubku – takie wystarczy zalać wrzątkiem i już deser jest gotowy.

Budynie można spotkać także w różnych wariantach smakowych: poza najczęściej wybieranymi waniliowym i śmietanowym jest także czekoladowy, malinowy, zaś w ostatnim czasie bardzo popularny stał się budyń o smaku słonego karmelu.

Dla małego człowieczka

Budyń jest potrawą idealną także dla najmłodszych, lecz im chce się dawać jako posiłki produkty bogate w składniki odżywcze, jak najbardziej naturalne, bez żadnych barwników czy konserwantów. Wszelkich chemicznym wspomagaczom raczej mówi się „nie”, dlatego w tym przypadku warto przygotować budyń domowy dla dziecka, którym może się ono zajadać, a rodzic nie będzie miał z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia.

Przygotowanie takiego najprostszego domowego budyniu nie jest trudne, zaś wszelkie potrzebne składniki są łatwo dostępne lub też stale obecne w kuchni bądź spiżarni. Jego przygotowanie nie jest również pracochłonne, a budyń z pewnością pozbawiony jest wszelakich dodatków E czy konserwantów.

Składniki:

– około 180 ml mleka (w przypadku bardzo małych dzieci modyfikowane lub matki)
– 1 żółtko z jajka
– około 1 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Mleko i żółtko połączyć, następnie wlać do garnka i, cały czas mieszając na małym ogniu, dodawać mąkę. Po upływie 1-2 minut budyń powinien zgęstnieć, co oznacza, że jest gotowy.
Ostudzić, najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.
Taki deser podawać można dziecku z owocami, na przykład z truskawkami, malinami, jagodami. Jeśli dziecko ma uczulenie na jajka lub jeszcze ich nie spożywa, żółtko z przepisu należy zastąpić odrobiną masła.

 

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …

Kulinaria
Makaron z serem – przepisy, pomysły

Makaron z serem to danie, które cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Jest to potrawa, która idealnie łączy prostotę przygotowania z wyjątkowym komfortem, jakiego dostarcza spożywanie gorącego, serowego posiłku. Makaron z serem może być przygotowany na wiele różnych sposobów, co sprawia, że jest to danie wyjątkowo uniwersalne. Od szybkich …