Domowy budyń dla dziecka

Kulinaria

Dzieci, jak i dorośli, lubią desery, jednak szukając tych przeznaczonych, zdecydowanie częściej i uważniej czyta się etykiety, bowiem nie chce się serwować im żadnej chemii. Czy można przygotować deser, co do którego będzie pewność, że pozbawiony jest wszelkich konserwantów? Można przyrządzić budyń domowy dla dziecka, które ucieszy się z takiego deseru, a rodzic będzie zadowolony, że wie, co ono je.

Smaczny deser dla każdego

Budyń to gotowana na parze, lekkostrawna potrawa o puszystej strukturze. To właśnie jej lekkostrawność oraz konsystencja sprawiają, że chętnie sięga się po budynie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, chce przygotować podwieczorek, który wpłynie także na poprawę humoru, czy będzie dobrym akcentem kończącym obiad.

W sklepach dostępne są budynie wielu producentów. Wśród nich znaleźć można opakowania budyniu, z którego po przyrządzeniu powstanie nawet do czterech porcji deseru, są także opakowania budyni, które przygotowuje się w jednym kubku – takie wystarczy zalać wrzątkiem i już deser jest gotowy.

Budynie można spotkać także w różnych wariantach smakowych: poza najczęściej wybieranymi waniliowym i śmietanowym jest także czekoladowy, malinowy, zaś w ostatnim czasie bardzo popularny stał się budyń o smaku słonego karmelu.

Dla małego człowieczka

Budyń jest potrawą idealną także dla najmłodszych, lecz im chce się dawać jako posiłki produkty bogate w składniki odżywcze, jak najbardziej naturalne, bez żadnych barwników czy konserwantów. Wszelkich chemicznym wspomagaczom raczej mówi się „nie”, dlatego w tym przypadku warto przygotować budyń domowy dla dziecka, którym może się ono zajadać, a rodzic nie będzie miał z tego powodu żadnych wyrzutów sumienia.

Przygotowanie takiego najprostszego domowego budyniu nie jest trudne, zaś wszelkie potrzebne składniki są łatwo dostępne lub też stale obecne w kuchni bądź spiżarni. Jego przygotowanie nie jest również pracochłonne, a budyń z pewnością pozbawiony jest wszelakich dodatków E czy konserwantów.

Składniki:

– około 180 ml mleka (w przypadku bardzo małych dzieci modyfikowane lub matki)
– 1 żółtko z jajka
– około 1 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Mleko i żółtko połączyć, następnie wlać do garnka i, cały czas mieszając na małym ogniu, dodawać mąkę. Po upływie 1-2 minut budyń powinien zgęstnieć, co oznacza, że jest gotowy.
Ostudzić, najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.
Taki deser podawać można dziecku z owocami, na przykład z truskawkami, malinami, jagodami. Jeśli dziecko ma uczulenie na jajka lub jeszcze ich nie spożywa, żółtko z przepisu należy zastąpić odrobiną masła.

 

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …