Tort Zielony Mech

Kulinaria

Desery kojarzą się z czymś słodkim, co po obiedzie pojawi się na stole i co z mocnym akcentem zakończy wspaniały posiłek. Wiele z nich, poza smakiem, może poszczycić się także niesamowitym wyglądem. Czy mogą one jednak być też zdrowe? Przykładem jest zielony mech tort, którego głównym składnikiem jest szpinak. Niezbyt wyczuwalny, nadaje barwę i sprawia, że deser po prostu zachwyca nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.

Dla wzroku i smaku

Zielony mech tort to przykład ciasta z kremem i owocami, które kojarzy się z wakacjami i wspaniałą słoneczną pogodą, nie jest jednak przywiązany tylko i wyłącznie do tej pory roku. Wykorzystanie w niej szpinaku może wiele osób przekonać do tego warzywa, które powinno gościć w diecie każdego człowieka.

Szpinak dostarcza organizmowi witaminę C, luteinę i beta-karoten. Poza tym stanowi znakomite źródło potasu, żelaza i kwasu foliowego.

Przygotowanie tego deseru nie jest trudne, dlatego warto przy możliwej okazji je upiec i wywołać okrzyki zachwytu przy stole.

Składniki:

– 450 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego
– 2/3 szklanki oleju
– 1 szklanka cukru pudru
– 3 jajka
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g serka mascarpone (zimnego)
– 200 ml śmietanki 30% (zimnej)
– 5 łyżek cukru pudru
– 2 opakowania śmieta-fix (opcjonalnie)
– 200 g mrożonych owoców leśnych lub świeżych
– 100 g czekolady gorzkiej
– 50 ml śmietanki 30%

Wykonanie

Ciasto: Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 – 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) – włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilka minut. Następnie ubić na wysokich obrotch miksera (ok. 8 – 10 minut) na puszystą oraz jasną masę z dodatkiem cukru pudru.
Następnie ciągle ubijając wlewać stopniowo, cieniutkim strumieniem olej (w sumie ubijać ok. 8 – 10 minut).
Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić
Usunąć (zeskrobać nożem) zrumienioną skórkę z całego ciasta i wyrzucić ją. Ściąć niedużą kopułkę ciasta wyrównując wierzch ciasta i pokruszyć ją (zachować do dekoracj). Ciasto przekroić na 2 blaty.

Krem: Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i ubijać przez 2 – 3 minuty aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta
Na koniec zmiksować ze śmietan – fix, które usztywnią krem. Odłożyć 3 łyżki kremu na wierzch ciasta. Resztę delikatnie wymieszać z mrożonymi owocami (zachowując 2 łyżki owoców do dekoracji).
Dolną część ciasta położyć na paterze. Wyłożyć krem z owocami, przykryć drugą częścią ciasta. Wierz oraz boki posmarować odłożonymi 3 łyżkami kremu (bez owoców).

Polewa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem ze śmietanką. Powoli roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, wymieszać na gładką masę. Jeśli czekolada się zważy, można ją odratować dodając po łyżce zimnej śmietanki lub mleka, za każdym razem mieszając.
Polewą polać ciasto, udekorować zielonym ciastem i odłożonymi owocami. Można wstawić na 1 – 2 godz. do lodówki.

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …