Barszcz biały na Wielkanoc
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Barszcz biały na Wielkanoc to najbardziej popularne danie, w okresie świątecznym. Gości praktycznie na wszystkich polskich stołach.
Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 włoszczyzna, 1 duża cebula, 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku), 2 kawałki suszonych borowików, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 500 g surowej białej kiełbasy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tartego chrzanu, 250 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej, 2 łyżeczki suszonego majeranku oraz 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%.
Przygotowanie barszczu należy zacząć od dokładnego opłukania i pokrojenia mięsa. Należy włożyć je do dużego garnka i dolać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do garnka dokładnie obranych i opłukanych warzyw z włoszczyzny, a także nieobraną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy. Po zagotowaniu należy zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i dalej gotować przez około 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest dodanie opłukanej i podziurkowanej w kilku miejscach białej kiełbasy. Całość znów gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Po upływie określonego czasu należy dodać rozgniecione za pomocą końca noża ząbki czosnku oraz chrzan. Całość odstawiamy na około 15 minut, a następnie przecedzamy dokładnie przez sitko do nowego, czystego naczynia.
Dodajemy zakwas na biały barszcz i całość zagotowujemy. Należy gotować przez około dwie minuty, cały czas mieszając. Do gotowego wywaru dodajemy przyprawy: majeranek, sól i pieprz a także pokrojoną kiełbasę. Należy jednak pamiętać o zdjęciu otoczki z kiełbasy. Natomiast jeśli otoczka była naturalna nie jest to konieczne. Do wywaru dodajemy ugotowane grzyby oraz wedle uznania pokrojoną wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego. Gotową prawie zupę należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę należy wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie stopniowo dodawać (cały czas mieszając) małymi łyżkami zupę (w sumie dodać około 1 łyżkę wazową). Dopiero wtedy możemy dodać zaprawioną śmietankę do całego garnka. Zupę podgrzewamy na minimalnym ogniu. Gotowe danie najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie bądź białym serem. Ciekawą propozycją podania może być również świeży tarty chrzan. Barszcz biały z pewnością zachwyci wszystkich gości.