Barszcz biały na Wielkanoc

Kulinaria

Barszcz biały na Wielkanoc to najbardziej popularne danie, w okresie świątecznym. Gości praktycznie na wszystkich polskich stołach.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 włoszczyzna, 1 duża cebula, 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku), 2 kawałki suszonych borowików, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 500 g surowej białej kiełbasy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tartego chrzanu, 250 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej, 2 łyżeczki suszonego majeranku oraz 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%.

 

Przygotowanie barszczu należy zacząć od dokładnego opłukania i pokrojenia mięsa. Należy włożyć je do dużego garnka i dolać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do garnka dokładnie obranych i opłukanych warzyw z włoszczyzny, a także nieobraną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy. Po zagotowaniu należy zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i dalej gotować przez około 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest dodanie opłukanej i podziurkowanej w kilku miejscach białej kiełbasy. Całość znów gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Po upływie określonego czasu należy dodać rozgniecione za pomocą końca noża ząbki czosnku oraz chrzan. Całość odstawiamy na około 15 minut, a następnie przecedzamy dokładnie przez sitko do nowego, czystego naczynia.

Dodajemy zakwas na biały barszcz i całość zagotowujemy. Należy gotować przez około dwie minuty, cały czas mieszając. Do gotowego wywaru dodajemy przyprawy: majeranek, sól i pieprz a także pokrojoną kiełbasę. Należy jednak pamiętać o zdjęciu otoczki z kiełbasy. Natomiast jeśli otoczka była naturalna nie jest to konieczne. Do wywaru dodajemy ugotowane grzyby oraz wedle uznania pokrojoną wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego. Gotową prawie zupę należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę należy wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie stopniowo dodawać (cały czas mieszając) małymi łyżkami zupę (w sumie dodać około 1 łyżkę wazową). Dopiero wtedy możemy dodać zaprawioną śmietankę do całego garnka. Zupę podgrzewamy na minimalnym ogniu. Gotowe danie najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie bądź białym serem. Ciekawą propozycją podania może być również świeży tarty chrzan. Barszcz biały z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Kulinaria
Buraki na zimno – świetny dodatek do dania głównego

Przepis podstawowy na buraczki tarte na zimno Buraczki do obiadu na zimno to doskonały sposób na dodanie koloru i smaku do Twojego posiłku. Oto szczegółowy przepis na buraczki tarte do obiadu na zimno: Ugotuj 4 średnie buraki w osolonej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie. Możesz sprawdzić ich miękkość, …

Kulinaria
Urodziny Dziecka w Domu Menu – Pomysłowe i Smakowite Propozycje

Urodziny dziecka to wyjątkowy czas, który chcemy uczcić w szczególny sposób. Organizacja urodzin w domu pozwala na stworzenie intymnej i rodzinnej atmosfery, która dostarczy maluchowi mnóstwo radości i miłych wspomnień. Jednym z kluczowych elementów udanych urodzin jest menu, które zachwyci nie tylko malucha, ale także wszystkich gości. W tym artykule …

Kulinaria
Zdrowa dieta pudełkowa

Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pięć pudełek, a w każdym zamknięte danie z właściwym dla indywidualnych potrzeb klienta rozkładem mikro- i makroskładników. Dieta pudełkowa od Tajm to coś więcej niż dowóz dań. U nas wybierzesz dietę dla siebie W Tajm zadbaliśmy o potrzeby wszystkich klientów – mamy …