Barszcz biały na Wielkanoc

Kulinaria

Barszcz biały na Wielkanoc to najbardziej popularne danie, w okresie świątecznym. Gości praktycznie na wszystkich polskich stołach.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe), 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1 włoszczyzna, 1 duża cebula, 100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku), 2 kawałki suszonych borowików, kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 500 g surowej białej kiełbasy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tartego chrzanu, 250 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej, 2 łyżeczki suszonego majeranku oraz 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%.

 

Przygotowanie barszczu należy zacząć od dokładnego opłukania i pokrojenia mięsa. Należy włożyć je do dużego garnka i dolać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie do garnka dokładnie obranych i opłukanych warzyw z włoszczyzny, a także nieobraną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy. Po zagotowaniu należy zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i dalej gotować przez około 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest dodanie opłukanej i podziurkowanej w kilku miejscach białej kiełbasy. Całość znów gotujemy na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Po upływie określonego czasu należy dodać rozgniecione za pomocą końca noża ząbki czosnku oraz chrzan. Całość odstawiamy na około 15 minut, a następnie przecedzamy dokładnie przez sitko do nowego, czystego naczynia.

Dodajemy zakwas na biały barszcz i całość zagotowujemy. Należy gotować przez około dwie minuty, cały czas mieszając. Do gotowego wywaru dodajemy przyprawy: majeranek, sól i pieprz a także pokrojoną kiełbasę. Należy jednak pamiętać o zdjęciu otoczki z kiełbasy. Natomiast jeśli otoczka była naturalna nie jest to konieczne. Do wywaru dodajemy ugotowane grzyby oraz wedle uznania pokrojoną wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego. Gotową prawie zupę należy doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę należy wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie stopniowo dodawać (cały czas mieszając) małymi łyżkami zupę (w sumie dodać około 1 łyżkę wazową). Dopiero wtedy możemy dodać zaprawioną śmietankę do całego garnka. Zupę podgrzewamy na minimalnym ogniu. Gotowe danie najlepiej podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie bądź białym serem. Ciekawą propozycją podania może być również świeży tarty chrzan. Barszcz biały z pewnością zachwyci wszystkich gości.

Kulinaria
Właściwości makaronu pełnoziarnistego

Makaron gości na polskich stołach w wielu wariantach. Makaron jest podstawą wielu zup jak na przykład zupy pomidorowej, ale także polskiego rosołu. Makaron do czasu mogliśmy wybierać w klasycznym, jasnym wariancie, ale od jakiegoś czasu na rynku popularne stały się makarony pełnoziarniste. Właściwości makaronu pełnoziarnistego Makaron pełnoziarnisty różni się na pierwszy rzut …

Kulinaria
Ciasto z kajmakiem i jabłkami

Każdy od czasu do czasu lubi sobie zjeść coś dobrego. Wiadomo, że dla jednych to dodatek do kawy, a dla innych możliwość poczęstowania gości. Bez względu na to, z jakiego powodu chcemy piec ciasta, warto mieć pod ręką produkty, jak i również przepis na ciasta, które są szybkie. Nowoczesne ciasta …

Kulinaria
Porady dotyczące fotografii kulinarnej

Fotografowanie potraw jest trudniejsze niż się wydaje. Oto najlepsze porady i wskazówki, jakie mogę zaoferować na temat fotografii żywności i sprzętu. Wskazówki dotyczące robienia świetnych zdjęć jedzenia Chodzi o światło! Najlepszą wskazówką dla początkujących jest uświadomienie sobie intensywności światła i sposobu, w jaki uderza ono w jedzenie, oraz nauczenie się …