Jak upiec zawijany schab z pieczarkami

Kulinaria

Dania na uroczystości rodzinne

W naszym życiu dosyć często pojawiają się okazje na zorganizowanie uroczystości rodzinnej. Mamy bowiem okazję do świętowania podczas urodzin, imienin czy też chrzcin lub komunii. W takich chwilach zapraszamy zwykle całą rodzinę do wspólnego świętowania przy suto zastawionym stole. Jeśli przygotowujemy taką uroczystość samodzielnie w domu możemy zamówić catering lub przygotować smaczne dania samodzielnie w kuchni. Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu lepiej jest skorzystać z dań restauracyjnych. Jeśli jednak mamy dużo czasu przed uroczystością możemy znaleźć mnóstwo przepisów na smaczne i łatwe do wykonania dania, które z pewnością zachwycą niejednego z gości. Samodzielnie przygotowane dania są również gwarancją smaku i sprawią, że uroczystość będzie jeszcze bardziej rodzinna. W zależności od rodzaju uroczystości możemy pokusić się o przygotowanie różnych dań. Ważne, by przygotować na tyle dużo jedzenia by każdy z gości nie siedział głodny. Z drugiej strony najlepiej nie przygotowywać zbyt dużo, by jedzenie się nie zmarnowało. Szybkie i smaczne dania to na przykład wszelkiego rodzaju sałatki, ciepłe zupy krem oraz różnego rodzaju mięsa. Lepszym i szybszym do wykonania będzie z pewnością pieczony schab niż kotlety, gdyż kotlety wymagają od nas dużej ilości przygotowań. Schab natomiast należy tylko zamarynować wcześniej i odpowiednio upiec by był smaczny.

Jak przygotować zawijany schab z pieczarkami

Schab przygotowany w piekarniku to soczyste i smaczne mięso. Jest to przepis, który zawsze się udaje dlatego przygotuje go nawet początkująca kucharka. Schab można przygotować z dodatkiem pieczarek. W ten sposób będzie jeszcze bardziej smaczny i efektowny.
Aby przygotować zawijany schab z pieczarkami należy pokroić mięso w plastry na grubość około jednego centymetra. Każdy z kawałków należy posypać solą, pieprzem oraz przyprawą do schabu. Następnie mięso powinno marynować się co najmniej dwie godziny w lodówce. Kolejnym krokiem jest przygotowanie pieczarek. W tym celu należy pokroić i zeszklić cebulę, a następnie dodać pokrojone pieczarki. Warto zawartość patelki doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zamarynowaniu mięsa należy je umieścić w naczyniu żaroodpornym dodać odrobinę oleju i ułożyć cebulę z pieczarkami. Danie można układać tworząc kilka warstw. Tak przygotowany schab wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około dwóch godzin. Po tym czasie schab jest gotowy. Jest to danie, które można podawać na przykład z ziemniakami i ulubioną surówką.

Kulinaria
Pizza pod gwiazdami – pomysły na plenerowy wieczór z przyjaciółmi

Czy marzysz o niezapomnianym wieczorze spędzonym w gronie najbliższych przyjaciół? A może zastanawiasz się, jak połączyć uroki letniego wieczoru z pysznym jedzeniem? Wyobraź sobie ciepły letni wieczór, rozgwieżdżone niebo i aromat świeżo upieczonej pizzy unoszący się w powietrzu. Brzmi kusząco, prawda? W tym artykule pokażę Ci, jak zorganizować wyjątkowe spotkanie …

Kulinaria
Gdzie w Warszawie zorganizować event?

Warszawa to duże miasto – stolica, która tętni życiem i nigdy nie zasypia. Wydawałoby się, że miejsc na organizację wydarzeń oraz eventów jest pod dostatkiem. Nie zawsze jednak spełniają one oczekiwania organizatora. Tymczasem wybór odpowiedniej przestrzeni to kluczowy element organizacji każdego wydarzenia. Podpowiadamy zatem, gdzie w Warszawie zorganizować event. To …

Kulinaria
Smak bezalkoholowych mocktaili

Mocktaile: czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku? Piwa bezalkoholowe albo egzotyczne mocktaile dla kierowców – to już nic nadzwyczajnego. Wielu się jednak zastanawia, czy napoje bezalkoholowe są dobre w smaku. Postanowiliśmy to sprawdzić. Rozsiądź się więc wygodnie, weź do ręki szklaneczkę i przeczytaj nasz artykuł. Bezalkoholowy Old Fashioned Na …