Jedna z odmian dyni – patisony
- By : Browary-jakubiak.pl
- Category : Kulinaria
Dynie od wielu lat są bardzo popularne w Polsce. Ich zastosowanie znalazło się przede wszystkim w kuchni. Na polskim rynku można rozróżnić wiele rodzajów dyń, jednak jedną z najbardziej cieszących się odmian są patisony.
Patisony i ich przeznaczenie
Patisony osiągają dość dużych rozmiarów, ale najpopularniejsze są te sięgające rozmiarów papryki. Na patisony przepisy można znaleźć w Internecie na grupach dyskusyjnych jak i forach kulinarnych.
Jednym z popularniejszych jak i szybszysz sposobów przygotowania patisonów jest podanie ich z patelni. Wystarczy tylko oczyścić je z pestek i w panierce obsmażyć z obu stron jak kotlety. Tego typu danie smakuje zarówno starszym jak i młodszym smakoszom. Dodatkowo można patisony wykorzystać w celu zrobienia placków. Przecież nikt nie powiedział, że placki mogą być przygotowane tylko z ziemniaków. Do ich wykonania stosuje się najróżniejsze warzywa, w tym też patisony. Schemat wykonania placów z patisonów jest taki sam jak każdych innych – wystarczy je zetrzeć na dużych oczkach tarki i dodać mąkę, jajko oraz przyprawy.
Ze względu na niewielkie rozmiary młodych patisonów można je spokojnie wydrążyć z pestek i nadziać. Nadzienie jakie jest do tego wykorzystywane zależy tylko i wyłącznie od naszych pomysłów – można je wypełnić innymi warzywami, ale również można je nafaszerować mięsem mielonym z przyprawami. Tak przygotowane patisony najlepiej upiec i podawać na gorąco.
Kolejnym sposobem wykorzystania patisonów jest użycie ich do lecza. Wystarczy je pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem z papryką i innymi dodatkami. Taką postać patisonów najlepiej podawać w towarzystwie ryżu lub kromki chleba.
Jak widać patisony mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Jednocześnie można zauważyć na forach coraz więcej pomysłów na ich przetworzenie – jak na przykład wekowanie. Patisony mogą być podawane jako danie główne, ale również jako przekąska czy też nawet deser, ponieważ smakują bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.